Ciasto z mięsem
DAMIESA • dawno temuWielka Brytania oszalała na punkcie tzw. meat pie. Ten wysokokaloryczny produkt znajdziemy tam na niemal każdej sklepowej półce, a potrawa ta na stałe wpisała się w jadłospis Anglików. Na czym polega jej fenomen i jak przygotować takie mięsne danie?
Przygotowanie potrawy
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- pół szklanki wody,
- 2 jajka,
- 20 g masła.
Wszystkie składniki połącz i ugniataj aż do uzyskania gładkiej masy.
Składniki na farsz mięsny:
- mięso mielone wieprzowe,
- 2 pomidory,
- 2 cebule,
- sos Napoli,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 ziemniaki,
- olej do smażenia.
- Cebulkę zeszklij na patelni, aż nabierze złocistego koloru, a następnie dodaj do niej ząbki czosnku i pomidory pokrojone w drobne kawałki.
- Mięso mielone połącz z jajkiem, a następnie usmaż na patelni, dodając do całości sos Napoli (rozpuszczony wcześniej w ¾ szklanki zimnej wody).
- Ugotuj ziemniaki, ubij je lekko widelcem, rozdrobnij i dodaj do masy mięsnej wraz z przygotowaną wcześniej cebulką i pomidorami.
- Całość lekko podsmaż na patelni i dopraw solą oraz pieprzem.
Surowe ciasto rozwałkowuj i podziel na dwie części. Jedną wyłóż na dno żaroodpornego naczynia (posmarowanego wcześniej masłem), a drugą połóż na wierzch farszu. Całość piecz w piekarniku ok. 50 minut.
Danie podawaj jako samodzielną potrawę lub jedynie z surówką warzywną.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze