Składniki:
Dwa filety rybne, jedna duża marchew, pieczarki (3 średnie), oliwki zielone (około pół małego słoiczka), pieprz seczuański, sól morska, bazylia suszona, przyprawa pięć smaków, opcjonalne ocet jabłkowy.
Jak przyrządzić?
Mrożone filety wkładamy do miseczki z wodą mineralną niegazowaną na około 15 minut. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, pieczarki kroimy w kostkę a oliwki w cienkie krążki. Wkładamy do rondla, podlewamy wodą z łyżką oliwy i dusimy na wolnym ogniu. Rybę wyjmujemy z wody, nacieramy pieprzem seczuańskim i solą morską, moczymy w oliwie z dwóch stron, obtaczamy w suszonej bazylii i kładziemy na patelnię bez tłuszczu, smażąc na wolnym ogniu po około minucie z każdej strony. Tak przygotowaną rybę przekładamy do rondla. Dusimy, podlewając wszystko jeszcze mineralką, gdy wody jest mało, a konsystencja warzyw jest zbyt gęsta. Wszystko doprawiamy łyżeczką przyprawy pięć smaków i dalej dusimy. Opcjonalnie możemy dodać łyżkę octu jabłkowego - ja dodaję. Ryba jest gotowa po około 40 minutach duszenia pod przykryciem w rondlu.
Jak podawać?
Rybę podajemy jako danie samodzielne bądź w towarzystwie ziemniaków gotowanych w mundurkach a potem obranych i zapieczonych z masłem, miętą i sokiem z cytryny. Ryba też jest dobra jako danie na zimno. Ryba pokrojona w cienkie pasy przed podaniem może być jedzona pałeczkami.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | Sebastia |