Składniki:
podwójna pierś z indyka (w jednym kawałku), twaróg (mielony na gładko, w wiaderku) 250-350 gramów (zależy od wielkości piersi), oliwki czarne i zielone 20-30 sztuk, zielone: pietruszka, koperek , 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, Delikat do mięs, masło.
Jak przyrządzić?
Piersi opłukać w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem, posolić, popieprzyć,obsypać Delikatem, włożyć na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki. Rozbić mięso na jak najszerszą łatę (ma być możliwie cienkie, ale bez dziur), wysmarować całą powierzchnię białym serem (gr 0,5 - 1 cm), obsypać posiekaną pietruszką, koperkiem oraz czosnkiem. Wzdłuż linii, po której rolada będzie zwijana, ułożyć szereg oliwek, zawinąć pierś, związać dokładnie nitką. Roladę przełożyć na blachę (na folię aluminiową), położyć na górę około 4-5 łyżek masła, zawinąć folię i piec w piekarniku około godziny w 180 stopniach. Po upływie połowy czasu folię można otworzyć, trzeba jednak uważać by mięso się nie wysuszyło. Zamiast folii można użyć rękawa do pieczenia.
Potrzebne przybory:
Folia aluminiowa.
Uwagi:
Podawać z białym wytrawnym winem. Rolada świetnie pasuje do młodych ziemniaków. Danie generalnie popisowe;) U mnie zrobiło furorę, narzeczony, który ogólnie nie tyka się oliwek, uważa, że ta rolada bez nich obejść się nie może.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 10 |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | Marta |