Składniki:
4 jaja, 8 łyżek stołowych mąki pszennej, 2 łyżki stołowe cukru, olej.
Jak przyrządzić?
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, ubić żółtka a następnie dodać do ubitych białek. Dodać cukier i wymieszać. Następnie dodajemy 7-8 łyżek mąki (tak aby masa była nie za gęsta). Rozgrzewamy olej na patelni. Na rozgrzany olej wlewamy około 60 ml masy omleta i zmniejszamy ogień na minimum, przykrywamy pokrywką. Zostawiamy na minimalnym ogniu na 3 minuty. Następnie obracamy omleta, zwiększamy lekko płomień, i podsmażamy przez kolejne 3 minuty. Na zakończenie na jedną minutę ponownie przewracamy na drugą stronę. Omlet gotowy, można go podawać z bitą śmietaną, galaretką i owocami - jest wtedy wyśmienity.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 15 |
Przybliżony koszt | 2 zł |
Autor | pasieczko |