Składniki:
ok. 4 kg ogórków, zalewa - 3 szklanki wody, 1 szklanka octu 10%, 1,5 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki soli, 3 łyżeczki curry, cebula, marchewka, gorczyca i ziele angielskie.
Jak przyrządzić?
Ogórki umyć, nie obierać skórki, pokroić w plastry, lekko posolić, odstawić na ok. 2 godziny, potem odcisnąć sok. Na dno każdego słoiczka wsypać trochę gorczycy, 2 ziarenka ziela angielskiego i włożyć gruby plaster cebuli, można dodać plaster marchewki. Następnie układać ciasno ogórki. Zagotować zalewę i wlać ją do słoików z ogórkami. Pasteryzować 5 minut, nie dłużej - żeby ogórki były chrupiące.
Jak podawać?
Można jeść z mięsami, do obiadu lub z pieczywem. Smacznego.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | prosty |
Autor | kucharz |