Składniki:
1 cytryna, 8,5 dag drobnego, białego cukru, 2 białka, 20 ml białego wina, kilka listków mięty pieprzowej, 4 łyżeczki Herbaty liściastej Earl Grey.
Składniki na watę cukrową: 18,5 dag cukru kryształu, 150 ml wody.
Jak przyrządzić?
Zaparzyć herbatę i po zaparzeniu (ok. 5 min) przelać do miski. Dodać parę kawałków cytrynowej skórki i parę listków mięty (wg smaku). Dodać cukier, zamieszać do rozpuszczenia cukru. Odstawić do wystygnięcia, po czym wlać wino. Przelać do naczynia do lodów, zamknąć, uszczelnić i zamrażać 1-1,5 godziny aż do uzyskania lodowej papki. W mikserze wymieszać sorbet z połamanymi lodowymi kostkami. W osobnej misce ubić na sztywno białka, wlać sorbet do miksera i ucierać, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotową mieszankę zamrozić (ok. 1 godz.) i ponownie przelać do miksera, krótko wymieszać, przelać do miski i zamrażać do zupełnego stwardnienia. Przygotować watę cukrową. Wymieszać cukier z wodą w rondelku i podgrzewać powoli, aż się cukier rozpuści, a następnie doprowadzić do wrzenia i szybko gotować bez mieszania, aż syrop osiągnie 150C. Używając dwóch dużych widelców, szybko nabierać gęstniejący syrop, wyciągać nici cukrowe, zawieszając je na drewnianej łyżce. Przygotowaną watę cukrową wstawić do chłodziarki i chłodzić przez 6 godzin.
Jak podawać?
Nakładać zamrożony sorbet łyżką na półmisek i udekorować cukrową watą. Można też podawać sorbet z delikatnymi wafelkami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Irving Tea |