Składniki:
duży pęczek botwiny wraz z młodymi buraczkami, 2 ogórki, 1 pęczek posiekanego koperku, 1 mały pęczek posiekanego szczypiorku, 2 jajka ugotowane na twardo, 2 ząbki czosnku, 1 litr kefiru, 200 ml śmietany pro-zdrowotnej, 1 pęczek rzodkiewki.
Jak przyrządzić?
Botwinkę wypłukać i posiekać, buraczki cieniutko obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać niedużą ilością wody (ok. pół szklanki) i dusić ok. 10 minut, a następnie odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z kefirem i śmietaną, dodać zgnieciony czosnek, szczypiorek, koperek i pokrojone w drobną kostkę ogórki i rzodkiewkę. Posolić do smaku, odstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać z połówkami jajka na twardo.
Uwagi:
Jeśli ktoś lubi wersję bardziej kwaśną, do gotowanej botwinki można dodać garść liści świeżego szczawiu.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Gastrosfera |