Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków, 2 jajka, ok. 2 łyż. mąki ziemniaczanej, ok. 1 szk. mąki pszennej (ilość mąki zależy od miąższości ziemniaków, czy są bardziej czy mniej wodniste), sól, pieprz, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Obrać i ugotować ziemniaki, jak wystygną przecisnąć przez praskę. Wymieszać z jajami. Dodać tyle mąki, aby ciasto było gęste, tak jak na kluski śląskie. (mąkę dodawać stopniowo aby ciasto nie było zbyt twarde) Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować kuleczki. Na patelni/ we frytkownicy rozgrzać olej. Każdą uformowaną kuleczkę obtoczyć w bułce tartej. Wrzucać po 15-20 szt. na rozgrzany głęboki olej. Smażyć na złoty kolor. Kilka razy zamieszać.
Potrzebne przybory:
Praska/maszynka do mielenia ziemniaków.
Jak podawać?
Do wszystkiego. W szczególności zamiast frytek i ziemniaków.
Uwagi:
Aby ciasto nie przylegało, można formować kuleczki rękoma zmoczonymi w zimnej wodzie.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 8 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Klauddynak |