Składniki:
3 szklanki maki, niepełna szklanka cukru, 1,5 łyż. proszku do pieczenia, 1 łyż. cukru waniliowego, 1 kostka margaryny(250g), 10-12 jabłek(w zależności od wielkości).
Jak przyrządzić?
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, margarynę i cukier waniliowy. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do reszty składników. Wszystko razem gnieciemy w misce. Blachę smarujemy margaryną i wysypujemy mąką. Na tak przygotowaną blachę wykładamy część ciasta. Obieramy jabłka i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka wykładamy na ciasto. Z części ciasta, która pozostała, robimy dowolną dekorację np. paseczki lub kuleczki. Pieczemy ok. 54 min. w piecyku.
Uwagi:
Paseczki możemy nasmarować białkami.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | prosty |
Autor | klosia252 |