Składniki:
½ kg mleka w proszku (nie granulowane), kostka margaryny, 2 szklanki cukru, 100 g herbatników, 5 łyżek kakao, 100 g rodzynek, ew. kilka kropli aromatu rumowego.
Jak przyrządzić?
Mleko w proszku dokładnie wymieszać z kakao oraz rodzynkami. Herbatniki pokruszyć. Margarynę włożyć do garnka, wsypać cukier, wlać około ½ szklanki wody i ew. skropić aromatem, często mieszając, zagotować. Garnek z masą zdjąć z ognia, wsypać mleko z dodatkami oraz pokruszone herbatniki, dokładnie wymieszać. Masę nałożyć do formy keksowej, wyrównać, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Moje rady: Do bloku czekoladowego można dodać czego dusza zapragnie, orzechy, suszone owoce, wiórki kokosowe, kawałki czekolady wszystko na ‘oko’, jak kto lubi. Ja robiłam blok z połowy porcji i przełożyłam masę do miękkiego, plastikowego pudełka, które chciałam wyrzucić. Dzięki temu nie miałam potem problemu z wyjmowaniem smakołyka. Lekko wysmarowałam foremkę olejem. Przechowywać w lodówce można go co najmniej 5 – 6 dni. Źródło przepisu: Moje Gotowanie, luty 2007 nr 2 (147)
Uwagi:
Nie miałam w domu wystarczającej ilości herbatników, dlatego zużyłam jedną małą paczuszkę, i dodałam około 100 g wiórek kokosowych.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | młynki w kuchni |