Składniki:
ziemniaki 1600g, cebula 100g., mąka pszenna 40g., jaja (2szt.)100g., olej 150g., sól do smaku.
Jak przyrządzić?
Zetrzeć na drobnej tartce umyte, obrane ziemniaki i cebulę. Dodać jajka. Mąkę, sól, dokładnie wymieszać,kłaść łyżką na gorący tłuszcz, porcja powinna ważyć 150g (3szt.)
Potrzebne przybory:
Miska, nóż, obierak, tarka, patelnia, deska.
Jak podawać?
Na gorącym półmisku. Podaje się jako danie zasadnicze z sosami lub jako gorącą przekąskę z kwaśną śmietaną z gulaszem posypane cukrem lub z czerwonym kawiorem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 9 zł |
Autor | kucharz |