Składniki:
ok: 1 kg łopatki (bez kości), 1 kg boczku (bez skóry), 1 kg golonek bez kości), 2 łyżeczki płaskie soli peklowanej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka magi (lub sosu sojowego), po 1 łyżeczce pieprzu mielonego i ziołowego, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżka majeranku, 8 ząbków czosnku (przeciskany przez praskę), 3 łyżki żelatyny, 1 litr zalewy.
Zalewa: 1/2 kg łapek kurzych gotujemy z dodatkiem kostki rosołowej, soli, liści laurowych, ziela angielskiego, gorczycy, kminku, tymianku. Przecedzamy i studzimy.
Jak przyrządzić?
Łopatkę i boczek mielimy na średnich otworach maszynki, z golonek zdejmujemy skórę, oddzielamy mięso od kości, "czyste" mięso kroimy na 1-2 cm kawałki, inne poprzerastane i skóry mielimy na drobno. 1 skórkę z golonki można pokroić w cienkie 2 cm paski. Przygotowane mięso łączymy z pozostałymi składnikami i chłodną zalewą. Wyrabiamy je na jednolitą masę przez 5 minut. Słoiki zakręcane (takie jak ogórkach konserwowych 6 szt.) wstawiamy do piekarnika i 15 min. na 100 st.C prażymy z nakrętkami. Gdy ostygną napełniamy je masą mięsną, ugniatając łyżką do 3/4 wysokości. Wstawiamy słoiki do piekarnika na 100 st.C na 4 godziny .Potem po wystygnięciu wstawiamy do lodówki.
Jak podawać?
Do pieczywa.
Uwagi:
W zalewie można pominąć kurze łapki. Wtedy należy przy wyrabianiu mięsa zwiększyć ilość żelatyny do 4 pełnych łyżek. Rada: mieląc skórki domowym sprzętem elektrycznym pokroić je na małe kawałki. Ja swojego robota uszkodziłem wrzucając je "jak leci".
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 240 min. |
Trudność | prosty |
Autor | andrzej |