Składniki:
2-6 jajek, 1 duża cebula (lub 1 mała i 1 średnia), 1 średni pomidor, 2 łyżki stołowe masła, kawałek kiełbasy (można zastąpić np. szynką lub boczkiem)
Jak przyrządzić?
Skroić wszystkie składniki w kostkę. Masło rozgrzać na patelni tak, żeby się nie przypaliło (polecam Rame), następnie wrzucić pokrojoną cebulę i smażyć ją tak, aby się zeszkliła. Potem do cebuli wrzucić pokrojoną kiełbasę i podsmażyć, i do tego wszystkiego dodać pokrojonego pomidora i poddusić wszystko przez ok 1-2 min. dodając sól (sól wydobywa smak z potraw, przez co są one bardziej wyraźne w smaku ). W tym czasie wbić jajka do miseczki i dolać troszeczkę mleka (nie za dużo i nie za mało), wymieszać dokładnie i wlać na patelnię na mały ogień. Poczekać 1 min., żeby jajka wstępnie się zetną. Mieszać wszystko do chwili, gdy jajka będą ścięte (czas smażenia zależy czy ktoś lubi bardziej rzadką i wilgotną jajecznicę czy bardziej przypieczoną i suchą). Podawać ze świeżym pieczywem. Smacznego!
Potrzebne przybory:
Patelnia, miseczka, deska do krojenia, coś do mieszania i szpatułka.
Uwagi:
*WSKAZÓWKA*Gdy danie będzie już na talerzu, posmarowane pieczywo położyć na jajecznicy na ok 1 min., pieczywko wtedy pochłonie częściowo smak naszego dania i będzie ono o wiele wiele smaczniejsze! Smacznego !
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Autor | tooshoot |