Składniki:
1 kg łopatki bez kości, 2 cebule, 2 surowe jajka, 1 sucha bułka namoczona w mleku, 1 łyżka margaryny do wysmarowania keksówki, 1 łyżka bułki tartej do wysypania keksówki, przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, majeranek, 3-4 ząbki zmiażdżonego czosnku.
Jak przyrządzić?
Zemleć mięso, bułkę i cebulę. Dokładnie wymieszać z jajkami i przyprawami. Włożyć do formy. Przykryć formą aluminiową. Piec 1 godz. w temp. ok. 180 st., przez ostatnie 15 minut bez folii.
Jak podawać?
Na zimno, jako wędlinę, np. z chrzanem.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | basilicum |