Jaja faszerowane są dość znanym zjawiskiem w naszej kuchni. Rzadko towarzyszy im szpinak.Takie zestawienie okazuje się interesujące. Całość może być podawana na ciepło i wydaje się,że wtedy jest najsmaczniejsza. Ale wymaga dość dokładnej koordynacji poszczególnych działań.Ale może być podane na zimno. Bardzo dobre jako jeden z elementów zimnej przystawkiprzed obiadem lub uroczystym śniadaniem.
Składniki:
- 25 dkg świeżego szpinaku,
- 4 kromki pieczywa na grzanki (np. tostowego),
- 4 jajka,
- masło,
- sól,
- oliwa,
- 2 łyżki bułki tartej,
- zielona pietruszka,
- czosnek.
Jak przyrządzić?
Szpinak na grzankach:
1) Starannie umyty szpinak delikatnie osuszamy. Kroimy na dość drobne części.Na patelnię z niewielką ilością rozgrzanej oliwy wrzucamy posiekany czosnek,a pochwili dodajemy przygotowany szpinak. Obsmażamy kilka minut mieszając. Solimy.
2) Jeśli ktoś lubi bardziej zwartą konsystencję i miękkie listki, może oprószyć zawartośćpatelni sporą szczyptą mąki i smażyć nieco dłużej.
3) Pora przygotować grzanki. Dzielimy kromki chleba na mniejsze kawałki wg własnego gustu. Najlepiej przy okazji okroić skórkę. Na patelni rozgrzewamy nieco masła, (oliwy) i obrumieniamy chleb z obu stron.
Jaja faszerowane:
1) Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu ostrym nożem przekrawamy je na pół. Wybieramy delikatnie zawartość,uważająć by nie popsuć delikatnych skorupek. Jeśli nie wyszło to zbyt równo - nie przejmujemy się tym na razie.
Białka i żółtka siekamy drobno, dodajemy 2 małe łyżeczki miękkiego masła. Nieco drobno posiekanej natki pietruszki,sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki staramy się połączyć w jedną, dość jednolitą masę. Dosypujemy 1-2 łyżkibułki tartej. Masa musi być dość gęsta, ale jeszcze dość miękka pod widelcem.
2) Przygotowanym farszem napełniamy ostrożnie puste połówki jajek. Gdy są już pełne,nożyczkami odcinamy nierówne brzegi skorupek. Staramy się oczywiście, by nie spadałydo masy, którą są wypełnione. Robimy to spokojnie i ostrożnie. Wierzch wypelnionych połówekobsypujemy bułką tartą. Dociskamy ją palcami, aby nie oddzielała się od podłoża.
3) Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość masła. Kładziemy jaja skorupkami do góryi obrumieniamy dosłownie kilka minut. Gorące zdejmujemy z ognia na talerz.
Jak podawać?
Jaja układamy centralnie na półmisku. Dookoła umieszczamy grzanki z nałożonymna nie szpinakiem. Jeśli zostało nam nieco małych listków szpinaku, możemy udekorowaćnimi nasze danie.
Uwagi:
Podczas obsmażania połówek jaj nie odchodzimy od patelni. Byłoby przykre,gdyby się przypaliły, a jak wiemy bułka tarta szybko się rumieni.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 70 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 8 zł |