To ciasto spełnia nasze wyobrażenia o deserze świątecznym. Pełne bakalii, bardzo słodkie.Może przeleżeć kilka dni bez szkody dla smaku. Odkryte kilka dni po szaleństwachświątecznych jeszcze bardziej ucieszy was swą słodyczą.
Składniki:
Ciasto (półkruche):
- 12 dkg masła (temp. pokojowa),
- 12 dkg cukru,
- 1/2 laski wanilii (cukier z prawdziwą wanilią),
- 25 dkg mąki,
- 1 jajko.
Masa:
- 15 dkg orzechów włoskich,
- 5-6 śliwek suszonych,
- 15 dkg cukru,
- 1 opak śmietanki,
- 3 łyżki płynnego miodu,
- 1 jajko.
Jak przyrządzić?
Ciasto:
1) Z wanilii wyciągamy miąższ i mieszamy z cukrem. Mąkę przesiewamy na stół.Masło pokrojone w drobne cząstki wrzucamy do mąki. Wyrabiamy palcami, łączącw ten sposób oba składniki. Ciasto formujemy w stożek z wgłębieniem pośrodku.
2) Wbijamy jajko, dodajemy cukier i mieszamy wszystko razem, starając się nieubić go za mocno. Musi jednak stworzyć jednolitą masę. Zlepione w kulę wkładamy do lodówki na 1 godz.
Masa:
1) Orzechy rozdrabniamy na niezbyt małe kawałki. Niewiele mniejsze niż mały paznokieć.Śliwki kroimy na dość drobne paski. Cukier wsypujemy do rondelka, dodajemy 2-3 łyżki wodyi topimy, aż się skarmelizuje. Dolewamy powoli śmietankę i dokładnie mieszamy.
2) Powoli doprowadzamy do zagotowania. Dokładamy miód cały czas mieszając masę.Zdejmujemy rondelek z ognia i wrzucamy do niego orzechy. Gdy masa nieco przestygnie,dorzucamy śliwki. Jeszcze raz dobrze mieszamy całość.
3) Dużą tortownicę smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na 2 równe części.Jedną częścią wylepiamy dno. Na ciasto wykładamy masę zostawiając ok. 5 mm czystegobrzegu. Na wierzch kładziemy drugi placek. Brzegi dociskamy do siebie. Roztrzepanymjajkiem smarujemy całą powierzchnię ciasta.
4) Wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika (200 st. C.) na 40 min.
5) Zdejmujemy z blachy, gdy tylko trochę przestygnie.
Jak podawać?
Po całkowitym ostygnięciu kroimy na dość cienkie kawałki.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | ? |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 12 zł |