Najpopularniejsze ciasto naleśnikowe. Nadaje się do wypełniania farszami słodkimi i wytrawnymi.Proste do zrobienia. Nie wymaga szczególnych zabiegów. Jedynie smażenie może stanowićdla nowicjuszy pewien problem. Ale... po 25 sztuce zaczyna iść jak z płatka.
Składniki:
Na 20 sztuk:- 1 1/2 szklanki mąki,
- 1 szklanka wody,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1 łyżka kefiru,
- 2 jajka,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżka oleju,
- masło lub inny tłuszcz do smażenia (np. kawałek słoniny).
Jak przyrządzić?
1) Mleko, wodę i jaja mieszamy ze sobą w sporym garnku. Dosypujemy mąkęstopniowo w miarę ukręcania ciasta. Na końcu dodajemy sól,cukier,kefir i olej.
2) Ciasto powinno być dość płynne i pozbawione grudek. Konsystencja powinna przypominaćrzadką śmietanę. Odstawiamy je na 1 godz.
3) Po tym czasie możemy przystąpić do smażenia. Najszybciej pójdzie na 2 patelniach.Rozgrzewamy je dość mocno. Powierzchnię patelni smarujemy cienko masłem. Trzymając rozgrzanąpatelnię poza źródłem ognia, zdecydowanie wlewamy sporą porcję ciasta (np. za pomocą łyżki wazowej).Jednocześnie poruszamy patelnią w taki sposób, by ciasto rozlało się na całej powierzchni posmarowanejmasłem. Pierwszy placek jest próbą: stopnia rozgrzania patelni, jak i gęstości ciasta. Zwykle jest najmniej udany.
4) Po takiej próbie "regulujemy" ogień pod patelniami. Być może nieco rozrzedzamy wodą ciasto,jeśli stwierdzimy, że jest za gęste i źle rozpływa się na patelni. Za każdym razem, przed wylaniem nowegonaleśnika na patelnię, mieszamy ciasto w garnku. W stojącym cieście cięższe składniki opadają niżej, a wodnistepodnoszą się do góry.
5) Naleśniki smażymy jak najcieńsze. Gdy pierwsza strona da się przesunąć po powierzchni patelni bez pomocyżadnego narzędzia - to sygnał, że należy przerzucić je na drugą stronę. Tutaj dosmażamy je jedynie krótką chwilę.Składamy je jeden na drugim na talerz.
Jak podawać?
O tym będzie mowa w poszczególnych naleśnikowych wariacjach smakowych.
Uwagi:
Jedynym mankamentam naleśników jest to, że ich przygotowanie, a zwłaszcza smażenie, zabiera sporo czasu.Dlatego skoro już się "poświęcamy" warto usmażyć ich więcej (np. 2 porcje). Zajmie to niewiele więcej czasu- zwłaszcza przy metodzie 2 patelni. Naleśniki możemy w zasadzie smażyć na każdym tłuszczu, jaki nam odpowiada.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 20 sztuk |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 4 zł |