Jedna z niewielu potraw kuchni angielskiej królująca na wielu stołach świata.Bardzo prosta do zrobienia, pod warunkiem, że mamy dobrej jakości kawałek mięsa zwany rostbefem.U nas sprzedawany jest na ogół w niedużych kawałkach, wykorzystywany do gotowania.Smaczniejszy i szlachetniejszy w wydaniu, jakie wam proponuję.
Składniki:
- 1,5 kg rostbefu z kością,
- 5 dkg masła,
- 2 łyżki oleju,
- sól,
- pieprz,
- 1/2 szklanki bulionu z mięsa wołowego (optymalnie) lub wody.
Jarzyny:
- 40 dkg marchewki młodej,
- 20 dkg groszku zielonego,
- 1 kalafior,
- 50 dkg ziemniaków,
- 8 dkg masła.
Jak przyrządzić?
1) Łączymy stopione masło z olejem. Polewamy tą mieszanką umyte i osuszone mięso (zgrabny, raczej wysoki kawałek rostbefu). Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Bezpośrednio przed pieczeniem nacieramy solą i pieprzem.
2) Wkładamy do mocno ogrzanego piekarnika (250 st. C). Pieczemy 30 min. (Liczymy 20 min. na każdy kg mięsa).Po tym czasie mięso zawijamy w folię i z powrotem wkładamy do wygaszonego, ale ciągle gorącego piekarnika.W ten sposób powinno pozostać ok. 30 min.
3) Bezpośrednio przed wydaniem wyjmujemy je na deskę. Odkrawamy kość. Potem dzielimy na porcje - raczej cienkie płaty - ostrym nożem.
4) Do formy, w której było pieczony rostbef, wlewamy bulion (wodę). Starannie zbieramy ze ścianek wszelkie osadypozostałe z pieczenia. Przelewamy na patelnię i nieco odparowywujemy, aby był nieco gęściejszy i miał zdecydowany smak.
Jarzyny:
1) Gotujemy każdy rodzaj oddzielnie. Tak by nie były bardzo miękkie.
2) Każdą jarzynę po ugotowaniu i odcedzeniu przesmażamy na patelni z małą ilością masła, starając się, by były nim obtoczone ze wszystkich stron.
3) Ziemniaki, których używamy do tej potrawy powinny być niewielkie. One również powinny zostać przez chwilę podsmażone na gorącym maśle.
Jak podawać?
Wykładamy na półmisek (lub bezpośrednio na talerze), okładając go dookoła jarzynami. Polewamy sosem z pieczenia.
Uwagi:
Mięso na tę potrawę powinno być w dobrym gatunku - najlepiej z bukata. Niestety, coraz rzadziej wiemy,co kupujemy w naszych sklepach. Dlatego najlepiej kupić je w miejscu, które znamy z dobrej jakości i dbałości o Klienta.
Mięso po upieczeniu powinno być w środku "różowe". To jest właśnie charakterystyczna cecha mięsa upieczonego na "angielski" sposób.Jeśli nie lubicie bardzo "różowego" mięsa, czas pieczenia należy nieco przedłużyć, o 5 min. dla każdego kilograma. Ale nie więcej.Krótki czas pieczenia powoduje, że pozostaje miękkie.
Jarzyny można sezonowo zmieniać na inne. Zawsze jednak, do wersji ciepłej wybieramy jarzyny delikatne w smaku.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 32 zł |