Bardziej przypominające klasyczne sposoby podawania jajek na twardo.Bardzo wielkanocnie - bo kapary pięknie uzupełniają delikatny smak jajekdość ciężkim i esencjonalnym smakiem.
Składniki:
- 5 jaj ugotowanych na twardo,
- 2 łyżki majonezu,
- kapary,
- sól,
- pieprz,
- zielona sałata.
Jak przyrządzić?
1) Ugotowane, schłodzone i obrane jaja kroimy na połówki. Delikatnie pozbawiamyżółtek. Na dnie i wokół brzegu półmiska kładziemy listki endywii. Puste białka układamyna półmisku.
2) Wyjęte żółtka ugniatamy na masę wraz z majonezem, solą i pieprzem.Można dolać kilka kropel zalewy kaparowej dla smaku.
3) Wgłębienia w białkach napełniamy ciasno masą żółtkową. W każda połówkę wkładamykapar. Możemy przybrać dodakowo czymś zielonym.
Jak podawać?
Po chwili schłodzenia w lodówce.
Uwagi:
Zamiast kaparów możemy użyć drobnych grzbków z octu, lub innych, dość esencjonalnych w smaku jarzynek w zalewie octowej.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 10 zł |