Czyli wielkanocna klasyka. Dobrze znana. Odrobinę odświeżone wydanie.
Składniki:
- 5 jaj ugotowanych na twardo,
- 1 mały pojemnik majonezu z końcówką do wyciskania (wersja dla leniuszków i zapracowanych),
- 1 garść rzeżuchy,
- sałata o cechach ozdobnych - np. endywia (jasne liście).
Jak przyrządzić?
1) Ugotowane, schłodzone i obrane jaja kroimy na połówki. Delikatnie pozbawiamy żółtek.Na dnie i wokół brzegu półmiska kładziemy listki endywii. Puste białka układamy na półmisku.
2) W puste miejsca wpuszczamy przeciśnięte przez drobne sitko żółtko. Na wierzch wyciskamyfantazyjnie majonez.
3) Schładzamy w lodówce. Tuż przed wydaniem całość obsypujemy świeżo ściętymi listkami rzeżuchy.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 10 zł |