Pomidory faszerowane jajkiem - Przepis

Przepis kulinarny
Pomidory faszerowane jajkiem Zobacz 5 zdjęć

Sierpniowe poranki są chłodne. Sierpniowe pomidory zaczynają smakować jak pomidory.Jeśli chcecie zaskoczyć niebanalnym, ciepłym śniadaniem - spróbujcie tego przepisu.Idealny na spokojny poranek, gdy domownicy mają czas docenić waszą inwencję,delektować się smakiem i chwalić was pod niebiosa.

Składniki:

- 4 pomidory (w miarę równej wielkości, nieco większe od jajek),
- 4 jajka,
- masło,
- sól, pieprz,
- dodatkowo: grzanki z żytniego pieczywa oraz drobna gałązka bazylii.

Jak przyrządzić?

1) Pomidory myjemy. Nadkrawamy spory otwór w górnej części. Łyżeczką wybieramy środek,pozostawiając dość grube ścianki.

2) Do każdego pomidora wbijamy jajko. Solimy i pieprzymy. Na wierzchu każdego kładziemyodrobinę masła. Wkładamy do dobrze gorącego piekarnika (200 st.C). Zapiekam ok. 8-10 min.Długość zapiekania zależy od tego, jak bardzo ścięte jajko chcemy otrzymać.

3) 2-3 min. przed końcem opiekania pomidorów możemy do piekarnika włożyć kilka kromek chlebaposmarowanego cieniutko masłem.

4) Po wyjęciu z piekarnika uzupełniamy wierzch pomidorów ściętymi wcześniej kapelusikami.Dodajemy 1-2 drobne listki bazylii.

Jak podawać?

Najsmaczniejsze - z ciepłymi grzankami.

Uwagi:

W zależności od tego, jakie lubicie jajka, trzymacie je w piekarniku krócej lub dłużej. Możecie nakłućwidelcem powierzchnię jajka, by przekonać się, czy osiągnęły właściwy stan. Wg mnie najsmaczniejszesą dobrze ścięte, ale jeszcze ciągle miękkie.
Zapieczona skórka lekko i bez kłopotu odchodzi od miąższu pomidora.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćniewiele
Przybliżony koszt4 zł

Pomidory faszerowane jajkiem: Podobne przepisy

Pomidory faszerowane jajkiem: wypróbuj również

Faszerowane jajka - wiosna na talerzu

... Przepis na faszerowane jajka to gwarancja pysznego śniadania czy kolacji. Jeśli dziś rano nie mogłaś się zdecydować, co włożyć do ust, to pora zaradzić tej bezradności. Jajka nadziewane mają tajną recepturę, ale dziś ty także możesz ją poznać. ...

dawno temu

Faszerowane pomidory – nie tylko dla wegetarian

... Dietetycy zalecają, aby mięso spożywać trzy razy w tygodniu. A co z pozostałymi dniami tygodnia? Jak zapełnić brzuchy wygłodniałych domowników? Faszerowane pomidory to danie smaczne, zdrowe ... . Składniki: 8 dużych pomidorów25 dag zmielonego, ...

dawno temu

Jajka faszerowane szpinakiem

... W końcu weekend. Czas na odpoczynek i smaczne posiłki. Aby nabrać energii na cały dzień przyrządź swoim domownikom jajka faszerowane szpinakiem. Nie zabierze ci to dużo czasu, a z pewnością ... zaskoczysz najbliższych. Zawarta w jajkach cholina ...

dawno temu

Przepis na faszerowane jajka

... , posmarowane majonezem i przybrane szczypiorkiem, warto zastąpić jakimś bardziej kreatywnym pomysłem. Jak zrobić faszerowane jajka? Oto kilka przepisów. ... Zanim nadejdzie Wielkanoc, już teraz warto pomyśleć nad przepisami na pyszne ...

dawno temu

3 sprawdzone przepisy na pyszne jajka faszerowane

... Jaja faszerowane doskonale nadadzą się na przystawkę w trakcie organizowanego przez ciebie przyjęcia czy też zwykłego spotkania w przyjacielskim gronie. Nie tylko są one doskonałe w smaku, lecz także fantastycznie prezentują się na stole. Poznaj ...

dawno temu

Jajka faszerowane tuńczykiem

... zaserwować na śniadanie, obiad, kolację albo przystawkę na przyjęciu są jajka. Możliwe jest to dzięki wielu sposobom na ich przygotowanie. Nie czekaj i już teraz zobacz, jak zrobić wyśmienite jajka faszerowane tuńczykiem. Zanim to jednak ...

dawno temu

Przepis na jajka faszerowane

...   Jajka gotowane na twardo i przyozdabiane jedynie majonezem i szczypiorkiem można włożyć do lamusa. Taka stołowa przystawka, choć smaczna, wieje jednak nudą. Na Wielkanoc warto pójść o krok dalej ... w kulinarnej kreatywności i przygotować ...

dawno temu

Faszerowanie bez fuszerki

...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć w pieroga, więc dziś zajmiemy się warzywami. Papryka, pomidor, cukinia, bakłażan – wszystkie te wspaniałe dary natury ...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć ...

dawno temu

Faszerowane pomidory

... po tłustych potrawach i będzie stanowiła doskonałą przegryzkę między daniami głównymi. Takie właśnie są nadziewane pomidory. Jak je wykonać? Oto trzy ciekawe pomysły. ... po tłustych potrawach i będzie stanowiła doskonałą przegryzkę między ...

dawno temu

Jajka faszerowane pieczarkami

... . Jednym z tego rodzaju pomysłów jest przepis na jajka faszerowane pieczarkami. Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj bogactwo możliwości ukrytych w tym doskonale znanym produkcie. ... . Jednym z tego rodzaju pomysłów jest przepis na jajka ...

dawno temu

Jajka faszerowane na ostro

... W końcu przyszedł piątek, więc masz trochę czasu, by przygotować na kolację coś więcej niż zwykłe kanapki. Jajka z farszem na ostro są smaczne i możesz je podać w bardzo apetyczny sposób. Dzięki temu powstanie proste, ale bardzo smaczne danie. ...

dawno temu

Warzywa faszerowane dziczyzną

... Pamiętacie artykuł „Faszerowanie bez fuszerki”? Podaliśmy wtedy Wam przepis na „nadzianego” pomidora, cukinię i bakłażana. Dziś kontynuacja tego tematu, jednak w nieco innej odsłonie. Wiadomo, że zimą najbardziej smakują nam potrawy „ciężkie”, ...

dawno temu

Pomysły na wielkanocne przekąski z jajkiem w roli głównej

... Oczywiście jest ono niezbędnym składnikiem świątecznego żurku, ale nie tylko na tym poprzestaniemy przygotowując wielkanocne potrawy. Jajko to symbol życia, narodzenia, więc w tym wyjątkowym dniu potraw z jego wykorzystaniem powinno znaleźć się ...

dawno temu

Kabaczek faszerowany

... i owoce. Nawet jeśli dotychczas nie postępowaliśmy w ten sposób i kupiliśmy czerwone pomidory w środku zimy, na własnej skórze przekonaliśmy się, że ich jedzenie w tym czasie jest nie tylko pozbawione ... wątpliwości, przeczytaj poniższy ...

dawno temu

Kotlety z jajek

... Znasz może lepszy pomysł na śniadanie niż usmażenie pysznej jajecznicy na maśle albo smaczniejszy sposób na tradycyjny obiad od ziemniaków z jajkiem sadzonym i zsiadłym mlekiem? To chyba obok ... wielkanocnego gotowania jajek na twardo ...

dawno temu

Jajka po wiedeńsku

... Mazurki, babki piaskowe, baranki z lukru i przede wszystkim dużo, dużo jajek – to główne skojarzenia, jakie przychodzą nam na myśl, kiedy myślimy o wielkanocnym jedzeniu. Nasze spostrzeżenia ... są jak najbardziej prawdziwe, bo ten niezwykły ...

dawno temu

Po czym poznać świeżość jajek?

... spożywamy je, dzieląc się z najbliższymi. Jajka możemy przygotować na wiele sposobów: faszerowane, podane z żurkiem czy w sałatce. Jedno jajko ma zaledwie 75 kcal i pokrywa 25 proc ... 1894112 Jajka to niewątpliwie element polskiej tradycji. Bez ...

dawno temu

Cudowne właściwości pomidorów

... Pomidory zasługują na miejsce w czołówce najzdrowszych warzyw. Są nieocenionym źródłem witamin i minerałów. Poza tym, zawierają antyoksydanty, które chronią naszą skórę przed szybkim starzeniem się. Jakie jeszcze cudowne właściwości kryją w ...

dawno temu

Pomidor w kosmetyczce, czyli zdrowie z talerza

... Pomidory znane są od dawna w dietetyce jako warzywa bogate w witaminy i mikroelementy. Od niedawna odkryto ich fantastyczne właściwości także w kosmetyce! Pomidory są bogate w sód, potas, wapń ... problemy z trądzikiem albo po prostu chcesz ...

dawno temu

Zacznij tydzień ze smakiem - duszony kurczak z pomidorami!

... i wieczory? Na rozgrzewkę dobry byłby kurczak w miodzie lub na ostro. Jednak chyba jeszcze nie jest tak zimno. Zatem – kurczak w pomidorach będzie interesującym przepisem! ... i wieczory? Na rozgrzewkę dobry byłby kurczak w miodzie lub na ostro. ...

dawno temu

Powiązane Tematy