Sierpniowe poranki są chłodne. Sierpniowe pomidory zaczynają smakować jak pomidory.Jeśli chcecie zaskoczyć niebanalnym, ciepłym śniadaniem - spróbujcie tego przepisu.Idealny na spokojny poranek, gdy domownicy mają czas docenić waszą inwencję,delektować się smakiem i chwalić was pod niebiosa.
Składniki:
- 4 pomidory (w miarę równej wielkości, nieco większe od jajek),
- 4 jajka,
- masło,
- sól, pieprz,
- dodatkowo: grzanki z żytniego pieczywa oraz drobna gałązka bazylii.
Jak przyrządzić?
1) Pomidory myjemy. Nadkrawamy spory otwór w górnej części. Łyżeczką wybieramy środek,pozostawiając dość grube ścianki.
2) Do każdego pomidora wbijamy jajko. Solimy i pieprzymy. Na wierzchu każdego kładziemyodrobinę masła. Wkładamy do dobrze gorącego piekarnika (200 st.C). Zapiekam ok. 8-10 min.Długość zapiekania zależy od tego, jak bardzo ścięte jajko chcemy otrzymać.
3) 2-3 min. przed końcem opiekania pomidorów możemy do piekarnika włożyć kilka kromek chlebaposmarowanego cieniutko masłem.
4) Po wyjęciu z piekarnika uzupełniamy wierzch pomidorów ściętymi wcześniej kapelusikami.Dodajemy 1-2 drobne listki bazylii.
Jak podawać?
Najsmaczniejsze - z ciepłymi grzankami.
Uwagi:
W zależności od tego, jakie lubicie jajka, trzymacie je w piekarniku krócej lub dłużej. Możecie nakłućwidelcem powierzchnię jajka, by przekonać się, czy osiągnęły właściwy stan. Wg mnie najsmaczniejszesą dobrze ścięte, ale jeszcze ciągle miękkie.
Zapieczona skórka lekko i bez kłopotu odchodzi od miąższu pomidora.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niewiele |
Przybliżony koszt | 4 zł |