Przepis ten pochodzi z Chile. W naszych warunkach wydaje sie idealnym daniem na gor膮ce dni.Wytrawny i lekki w smaku. Mo偶e by膰 podany jako przystawka na zimno z dodatkiem egzotycznego owocu,np. mango. Delikatnie 偶ywiczny smak mango znakomicie pasuje do tego dania.
Sk艂adniki:
- 1 kurczak (ok. 1 kg),
- 1 cytryna,
- 1 por,
- 1 marchew,
- 2 cebule,
- 2-3 ga艂膮zki selera,
- 2 ga艂膮zki kolendry,
- nieco tymianku (偶ywego lub suszonego),
- 1/4 l wina bia艂ego wytrawnego,
- 4 艂y偶ki octu winnego,
- 1 szklanka wody,
- 4-5 go藕dzik贸w,
- oliwa z oliwek,
- s贸l.
Jak przyrz膮dzi膰?
1) Kurczaka po umyciu dzielimy na mniejsze cz臋艣ci. Powinno wyj艣膰 ich 8-10.
2) W garnku robimy mieszanin臋 z octu, wina, go藕dzik贸w, soli i wody.
3) Na patelni rozgrzewamy oliw臋 i kolejno przesma偶amy na niej na rumiano przygotownekawa艂ki kurczaka. Wrzucamy je do garnka z winn膮 zalew膮. Nast臋pnie w ci膮gu kr贸tkiej chwiliprzesma偶amy pokrojone w plasterki marchew i cebul臋 oraz pokrojone na nieco wy偶sze s艂upkikawa艂ki pora. Jarzyny wk艂adamy do garnka z kurczakiem. Dok艂adamy 3-4 cienkie p贸艂plasterki cytryny.Ga艂膮zki selera i kolendry.
4) Danie dusimy pod przykryciem 30 min. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i czekamy, a偶 wystygnie.Przykrywamy i wk艂adamy do sch艂odzenia i zamarynowania do lod贸wki co najmniej na 5 godzin.Mo偶e te偶 spokojnie doczeka膰 na konsumpcj臋 d艂u偶ej, np. ca艂膮 noc.
5) Po tym czasie wyjmujemy z lod贸wki. Wyci膮gamy zmacerowane kawa艂ki cytryny. Delikatnie odejmujemy ko艣ci z kawa艂k贸w mi臋sa.
Jak podawa膰?
Na ciep艂o:
Podajemy na p贸艂misku wraz z sosem i jarzynami, w kt贸rych mi臋so by艂o duszone. Dekorujemy cienko skrojonymiwzd艂u偶 plasterkami cytryny. Dobrym dodatkiem jest ry偶.
Na zimno:
Tak samo, jak na ciep艂o, ju偶 bez ry偶u. Mo偶emy 艂adnie skroi膰 kawa艂ki kurczaka na plastry,udekorowa膰 cz臋艣ci膮 jarzyn z duszenia. Poda膰 z cytryn膮 i plasterkami mango. Ca艂o艣膰 pola膰 marynat膮, w kt贸rej by艂 robiony.
Kategoria dania | Dania g艂贸wne |
---|---|
Trudno艣膰 | 艣redni |
Porcje | 4 |
Kaloryczno艣膰 | niedu偶o |
Przybli偶ony koszt | 18 z艂 |