Przepis ten pochodzi z Chile. W naszych warunkach wydaje sie idealnym daniem na gorące dni.Wytrawny i lekki w smaku. Może być podany jako przystawka na zimno z dodatkiem egzotycznego owocu,np. mango. Delikatnie żywiczny smak mango znakomicie pasuje do tego dania.
Składniki:
- 1 kurczak (ok. 1 kg),
- 1 cytryna,
- 1 por,
- 1 marchew,
- 2 cebule,
- 2-3 gałązki selera,
- 2 gałązki kolendry,
- nieco tymianku (żywego lub suszonego),
- 1/4 l wina białego wytrawnego,
- 4 łyżki octu winnego,
- 1 szklanka wody,
- 4-5 goździków,
- oliwa z oliwek,
- sól.
Jak przyrządzić?
1) Kurczaka po umyciu dzielimy na mniejsze części. Powinno wyjść ich 8-10.
2) W garnku robimy mieszaninę z octu, wina, goździków, soli i wody.
3) Na patelni rozgrzewamy oliwę i kolejno przesmażamy na niej na rumiano przygotownekawałki kurczaka. Wrzucamy je do garnka z winną zalewą. Następnie w ciągu krótkiej chwiliprzesmażamy pokrojone w plasterki marchew i cebulę oraz pokrojone na nieco wyższe słupkikawałki pora. Jarzyny wkładamy do garnka z kurczakiem. Dokładamy 3-4 cienkie półplasterki cytryny.Gałązki selera i kolendry.
4) Danie dusimy pod przykryciem 30 min. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i czekamy, aż wystygnie.Przykrywamy i wkładamy do schłodzenia i zamarynowania do lodówki co najmniej na 5 godzin.Może też spokojnie doczekać na konsumpcję dłużej, np. całą noc.
5) Po tym czasie wyjmujemy z lodówki. Wyciągamy zmacerowane kawałki cytryny. Delikatnie odejmujemy kości z kawałków mięsa.
Jak podawać?
Na ciepło:
Podajemy na półmisku wraz z sosem i jarzynami, w których mięso było duszone. Dekorujemy cienko skrojonymiwzdłuż plasterkami cytryny. Dobrym dodatkiem jest ryż.
Na zimno:
Tak samo, jak na ciepło, już bez ryżu. Możemy ładnie skroić kawałki kurczaka na plastry,udekorować częścią jarzyn z duszenia. Podać z cytryną i plasterkami mango. Całość polać marynatą, w której był robiony.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niedużo |
Przybliżony koszt | 18 zł |