Gruszki w occie są wykwintnym i delikatnym dodatkiem do wielu dań.Do mięs na ciepło i na zimno. Zrobienie gruszek zajmuje niewiele czasu i nie należydo trudnych zadań. Jeśli nie lubicie przechowywania przetworów, możecieje przyotować 2-3 dni przed planowanym uroczystym obiadem.
Składniki:
- 1 kg gruszek,
- 3-4 goździki,
- cynamon - mały kawałek,
- 1/5 szklanki octu,
- 1/2 szklanki wody,
- 1/3 szklanki cukru.
Jak przyrządzić?
1) Gruszki obieramy i dzielimy na mniejsze cząstki. Odrzucamy gniazda nasienne.
2) Przygotowujemy wodę. Łączymy wodę z cukrem i przyprawy. Gdy woda się zagotuje,dajemy jej tylko "mrugać" i wkładamy przygotowane gruszki. Płyn powinien przykrywaćw całości owoce.
3) Kiedy staną się miękkawe - wyjmujemy je ostrożnie na durszlak. Schładzamy nieco wodę,w której sie gotowały i dolewamy ocet. Zagotowujemy raz jeszcze.
4) Gruszki układamy w słoikach i zalewamy gorącą marynatą. Zakręcamy dokładnie.Gdy ostygną sprawdzamy, czy wieczka są dobrze zamknięte.
Jak podawać?
Do mięs gorących i zimnych. Na ciepło i na zimno.
Uwagi:
Do przetworzenia wybieramy gruszki twarde i soczyste. Zbyt długie gotowanie odbiera im właściwą konsystencję.
Z podanych ilości powinniśmy otrzymać 4 małe słoiki gruszek.
W taki sam sposób możemy przygotować kompot z gruszek. Pomijamy wówczas dolewanie octu.Do zalewy dodajemy kilka kropel soku z cytryny.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 7 zł |