Tę potrawę możemy traktować jako gorącą przystawkę lub drugie danie. Ryba smażona - w najprostszy sposób.Sos słodko-kwaśny o intensywnym, korzennym smaku. Chciałoby sie powiedzieć - staropolski.Tymczasem to stary przepis rosyjski. Sos ten możecie używać z równym powodzeniem do mięsa ciepłego i zimnego.Dobrze znosi dłuższe przechowywanie w lodówce.
Składniki:
- 1/2 kg ryby (mogą to być drobne ryby słodkowodne w całości, jak np. karasie, czy okonie lub filety ryb słodkowodnych,np. sandacz),
- masło lub olej do smażenia,
- sól.Sos:- 20 dkg żurawin,
- 2 łyżki miodu,v- 2 goździki,
- kawałek cynamonu,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- sól.
Jak przyrządzić?
1) Umyte i osuszone filety solimy i zostawiamy w chłodzie na 30 min. Po tym czasie lekko oprószamy mąką.Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. Najlepiej na maśle w połączeniu z dobrym olejem.
Sos:
1) Żurawiny starannie płuczemy. Zalewamy wrzącą wodą (pół szklanki) i doprowadzamy do wrzenia pod przykryciem.Wyrzucamy na drobne sito i przecieramy dokładnie.
2) Wkładamy do garnka przetarte owoce. Pozostałości na sicie przepłukujemy kilkoma łyżkami wody. Do gotujących sięna ogniu żurawin dodajemy dużą łyżkę miodu i przyprawy. Gotujemy kilka minut i odstawiamy z ognia.Jeśli sos jest ciągle za kwaśny - dokładamy jeszcze nieco miodu.
3) Jeśli podajemy sos na gorąco - podgrzewamy go bezpośrednio przed podaniem.
Jak podawać?
W sosjerce. Zimny, lub gorący.
Sos ten można podać do ryby w galarecie zamiast najczęściej stosowanego chrzanu i majonezu.
Uwagi:
Ja wkładam do sosu przetarte osłonki jagód. Taki bardziej mi smakuje.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 25 zł |