Bigos na 2 sposoby (kuchnia polska) - Przepis

Przepis kulinarny
Bigos na 2 sposoby (kuchnia polska) Zobacz 3 zdjęcia

Przekazuję Wam 2 przepisy. Jeden pochodzi z końca XIX w. W sposób jasny i klarowny opisuje przygotowanie bigosu.Drugijest podstawą do zrobienia bigosu w moim domu. Jest modyfikowany w zależności od aktualnej zasobności spiżarni, nastroju i czasu gotowania.

Składniki:

- 2 kg kapusty kiszonej,
- 1/2 kg kapusty słodkiej,
- 30 dkg boczku wędzonego,
- 1/4 kg kiełbasy,
- 1 garść śliwek,
- 1 garść grzybów suszonych,
- 3/4 kg mięsa różnego rodzaju, w tym kawałki pieczeni,
- liść laurowy, sól, pieprz czarny, ziele angielskie,
- 3 cebule,
- smalec lub słonina.

Jak przyrządzić?

1) Kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie, a następnie kroimy na krótsze pasma.Kolejne porcje obsmażamy na patelni na smalcu lub słoninie i składamy do dużego garnka.

2) Kapustę słodką szatkujemy i wkładamy do garnka z wrzącą wodą, gotujemy do miękkości.

3) Kroimy dość drobno boczek i kiełbasę. Obsmażamy na patelni i wkładamy do garnka z kiszoną kapustą.Dokładamy przyprawy wg własnego uznania oraz śliwki i grzyby - bez namaczania w wodzie.Wkrawamy mięsa pieczone. Mięso surowe wkładamy w całości. Smażymy pokrojoną cebulę i dokładamy do bigosu.

4) Gdy słodka kapusta zmięknie, łaczymy obie w całość i dalej gotujemy na małym ogniu. Dbamy, by nie wyparował sos.Mieszamy co jakiś czas dogłębnie. Następnie odstawiamy z ognia do następnego dnia.

5) Następnego dnia odgrzewamy całość powoli aż do zagotowania i trzymamy czas jakiś na ogniu.Zaczynamy próbować smak. Dodajemy to, czego zabrakło do pełnego wyrazu potrawy. Znowu odstawiamy garnek- najlepiej na mróz. Następnego dnia potrawa powinna być już gotowa do jedzenia.

Jak podawać?

W głębszym talerzu typu miseczka. Z kawałkiem chleba i kieliszkiem zimnej wódki - jeśli okoliczności na to pozwalają.

Uwagi:

Przepis 1 (XIX w., pisownia oryginalna)

Bigos z kapusty - Uszatkować kilka główek kapusty świeżej, albo wziąść kwaśnej, wycisnąć z sosu, włożyć w rądel, zalać mocnym rosołem, włożyć kawał świeżego, przerastałego, wieprzowego mięsa i gotować razem. Gdy mięso miękie, wyjąć, pokrajać w kostkę dodać tak samo pokrajanej pieczeni wołowej, wieprzowej, lub ze zwierzyny, cokolwiek się znajduje w spiżarni, ugotowaną kiełbase pokrajać na kawałki, zmieszać wszystko z kapustą, dodać soli, pieprzu, zapalić słoniną z mąką i cebulą, dusić jeszcze razem, póki się nie wysadzi i nie nabierze ciemniejszego koloru, mięszając ciągle żeby się nie przypaliło. Podaje się na śniadania lub na obiad przed zupą. Odgrzewany bigos jest jeszcze smaczniejszy, dla tego lepiej jest odrazu większą ilość zrobić i zachować w glinianym garnku, w śpiżarni.

0.00
0 głosów
Oceń
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Trudnośćprosty
Porcje?
Kalorycznośćdużo
Przybliżony koszt30 zł

Bigos na 2 sposoby (kuchnia polska): Podobne przepisy

Bigos na 2 sposoby (kuchnia polska): wypróbuj również

MATERIAŁ PROMOCYJNY

Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni

... Przygotowanie posiłków w jednym naczyniu to sprawdzony sposób na sycący obiad w chłodne dni. Technika ta pozwala zaoszczędzić czas i ograniczyć liczbę naczyń do zmywania. Dania jednogarnkowe charakteryzują się intensywnym smakiem, ponieważ ...

3 tygodnie temu

Ukłon w stronę tradycji – bigos po staropolsku

...     Na pewno każdy z nas ma jakiś swój wypróbowany przepis na bigos. Tą tradycyjnę polską potrawę, kochamy za wyrazisty sak. W zależnosci od gustów dodajemy do niego składniki, które lubimy ... , aby dopasować go do kulinarnych potrzeb naszego ...

dawno temu

Kuchnia polska mieszanką wpływów

... Kuchnia polska jest dość problematycznym zjawiskiem kulinarnym. Trudno jest bowiem znaleźć nasze narodowe, oryginalne potrawy, nieposiadające odpowiedników w innych krajach. Jest to wynikiem przemian ... znacząco zróżnicowało polskie potrawy ze ...

dawno temu

Przepis na bigos - bardzo szybki

... Masz ochotę na danie z kapusty, ale obawiasz się, że jego przygotowanie zajmie ci bardzo dużo czasu. Twoje obawy są niepotrzebne. Przepis na bigos wcale nie jest tak skomplikowany, jakby się mogło wydawać, przynajmniej nie na taki bigos. Sama ...

dawno temu

Kuchnia afrykańska

... w towarzystwie kawy lub herbaty miętowej. Z racji na rozległą powierzchnię kontynentu, każdy kraj posiada własną, tradycyjną kuchnię oraz tajniki oryginalnego smaku. Tak, jak synonimem polskiej kuchni ... jest bigos, kotlet schabowy i ziemniaki, ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jadłonomia po polsku - obowiązkowa pozycja dla mistrza kuchni

... po kroku. Jednak tylko niektóre zwracają uwagę na to, aby potrawa była nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Jedną z pozycji godnych przeczytania jest Jadłonomia po polsku. ... . Zagłębiając się w tematykę zdrowej kuchni, warto poznać największe ...

dawno temu

Poznaj nowe spojrzenie na tradycyjną kuchnię polską

... Chociaż ostatnio coraz częściej wybieramy potrawy kuchni włoskiej lub chińszczyznę, nie zapominajmy o tradycyjnej kuchni polskiej! Wyciągnij z szuflady zakurzone, babcine lub mamusine przepisy ... na kuchnię polską. Co przyrządzisz dziś na ...

dawno temu

Kuchnia podlaska

... , jakie bez kompleksów mogą konkurować z tak przez nas uwielbianymi potrawami kuchni śródziemnomorskiej czy azjatyckiej. Kuchnia regionalna Polski nie wykorzystuje egzotycznych i trudno dostępnych produktów ... Zastanawiałaś się kiedyś, jakie ...

dawno temu

Jak zrobić bigos, pyszny bigos?

... Nadszedł weekend. W końcu masz czas, by ugotować sobie i bliskim pyszny obiad. Nie masz pojęcia co dzisiaj zrobić? A może doskonały bigos? Smaczna kapusta świeża i kiszona, kiełbasa, cebula, czerwone ... bez przykrycia. Po tym czasie przykryj ją ...

dawno temu

Kuchnia śląska

... . Z czasem okazuje się, że tradycja kuchni polskiej kryje w sobie ogrom tajemnic, bowiem jedzenie w Polsce nie ogranicza się do zestawu obiadowego składającego się z ziemniaków, kotleta schabowego ... i mizerii. Jedną z bardziej ...

dawno temu

Kuchnia indyjska

... Trudno się dziwić, że także w dziedzinie kulinariów, mimo znajomości naprawdę smacznych polskich dań, wrodzona ciekawość pcha nas ku poznawaniu nowych kuchni pochodzących z najbardziej odległych ... zakątków świata. Jeszcze kilkanaście lat temu ...

dawno temu

Kuchnia chińska

... : doboru składników, sposobu gotowania, włożonego w przygotowanie potrawy serca, zachowania równowagi składników, smaków i konsystencji. Kuchnia ta jest chyba jedyną, która zwraca uwagę na to ostatnie ...   Kuchnia chińska, w odróżnieniu od ...

dawno temu

Kuchnia polska bez pszenicy? To możliwe!

... , uregulowała waga. Jak to możliwe? O diecie bez glutenu i książce „Kuchnia polska bez glutenu” rozmawiamy z jej autorkami - Martą Szloser i Wandą Gąsiorowską. Co się stało z glutenem, że jest teraz ... : W naszej książce „Kuchnia polska bez ...

dawno temu

Kuchnia tajska

... Potrawy tajskie inspirowane są często kuchnią chińską i indyjską. Główną różnicą jest jednak dobór oryginalnych składników, które nadają daniom charakterystyczny słodko-pikantny smak. Specjały kuchni ... tajskiej uznawane są za jedne z ...

dawno temu

Kuchnia arabska

... Poznawszy bliżej kuchnię europejską, kuchnię afrykańską i kuchnię azjatycką, warto bliżej przyjrzeć się baśniowemu zakątkowi świata, jakim są tereny zamieszkiwane przez Arabów. Często z powodu ... niewyjaśnionego uprzedzenia rezygnujemy z ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Kuchnia czeska – co zjeść koniecznie podczas wizyty w tym kraju?

... Kuchnia czeska zaliczana jest do jednych z najbardziej smakowitych i wyjątkowych w całej Europie Środkowej. Podczas wizyty w tym kraju nie można przegapić okazji, by spróbować kilku dań tradycyjnych, których na próżno szukać gdzie indziej. Które ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Jak uratować przypalone danie? Kulinarne triki

... Przypalone danie to koszmar każdego, kto choć raz spędził trochę czasu w kuchni. Wystarczy chwila nieuwagi lub zbyt wysoka temperatura, a już czujemy charakterystyczny zapach spalenizny. Na szczęście ... sposobów na ukrycie smaku spalenizny jest ...

3 miesiące temu

Kuchnia hiszpańska

... w Hiszpanii i skosztował trochę specjałów oferowanych przez jej kuchnię, ten nie może się obejść bez jej smaku. Jeżeli wakacje w tym pięknym państwie są jeszcze przed tobą albo chciałabyś przypomnieć sobie potrawy, które jadłaś tam podczas ...

dawno temu

Powiązane Tematy