To znakomite danie dzięki dodatkowi wermutu stanie się wytrawniejsze w smaku i ziołowe.Najlepiej oczywiście przygotować je z ryżu arborio, który daje po ugotowaniu szczególną konsystencję.Ziarna są kleiste, zachowując jednocześnie nieco twardawą strukturę. Dodatek parmezanu (najlepiej kupowaćw kawałku i zetrzeć na tarce) wydaje mi się niezbędny dla smaku całości i proponuję nie zastępować goniczym innym. Czas przygotowania potrawy podaję z pominięciem przygotowania rosołu (wywaru jarzynowego).
Składniki:
- 1 szklanka (ok. 200g) ryżu arborio,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 spora cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 szklanki rosołu z kury lub wywaru z jarzyn (włoszczyzny),
- 1 młoda cukinia (niewielka),
- 1 zielona papryka,
- 1/2 szklanki wermutu wytrawnego,
- 50 g parmezanu ( 1 szklanka utartych wiórków ) plus kilka cienkich płatków,
- sól, pieprz biały.
Jak przyrządzić?
1) Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Gdy stanie się szklista,dodajemy zmiażdżony czosnek i podsmażamy razem jeszcze chwilę.
2) Wywar (rosół) podgrzewamy, by stał się dobrze ciepły. Cukinię i paprykę kroimy na dość drobną kostkę.
3) Na patelnię z cebulą wrzucamy ryż i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Gdy ziarna ryżu staną się szkliste,wlewamy połowę wina i czekamy, aż wyparuje. Następnie dolewamy ok. 1 szklanki rosołu i mieszamy całość delikatnie,ale zdecydowanie. Gdy ryż wchłonie niemal cały płyn, solimy i dodajemy pieprz wg własnego uznania.
4) Do ryżu wrzucamy posiekane jarzyny i całość mieszamy. Dodajemy następną porcję rosołu i przykrywamy patelnię.Ogrzewanie patelni ustawiamy na poziomie średnim lub zbliżonym do małego. Ten etap gotowania powinien trwać ok. 20 min.Na chwilę odkrywamy patelnię i sprawdzamy, czy ryż jest miękki, wilgotny, a zarazem nieprzegotowany.
5) Dolewamy resztę wermutu. Całość mieszamy delikatnie, aby nie zgnieść ziaren ryżu. Wino powinno zostać całkowiciewchłonięte. Posypujemy parmezanem i mieszamy drewnianą łyżka po raz ostatni.
Jak podawać?
Gorące. Najlepiej od razu po przygotowaniu. Jeśli macie nieszpetną patelnię, możecie ustawić ją na stole. To jest to najlepszy sposób podania. Wiórki parmezanu podajemy oddzielnie.
Uwagi:
Mimo, że gotowanie trwa dłuższą chwilę, proponuje nie wychodzić z kuchni w tym czasie. Może sie okazać, że należydodać jeszcze nieco rosołu (dobrze jest mieć go nieco więcej, niż wynika to z proporcji podanych w przepisie) lub dochodzenie ryżu trwałonieco krócej, niż to wynika z przepisu.
Do wprawy dojdziemy po już za drugim, trzecim razem.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 30 zł |