Risotto ze świeżymi jarzynami na wermucie (kuchnia włoska) - Przepis

Przepis kulinarny
Risotto ze świeżymi jarzynami na wermucie (kuchnia włoska) Zobacz 7 zdjęć

To znakomite danie dzięki dodatkowi wermutu stanie się wytrawniejsze w smaku i ziołowe.Najlepiej oczywiście przygotować je z ryżu arborio, który daje po ugotowaniu szczególną konsystencję.Ziarna są kleiste, zachowując jednocześnie nieco twardawą strukturę. Dodatek parmezanu (najlepiej kupowaćw kawałku i zetrzeć na tarce) wydaje mi się niezbędny dla smaku całości i proponuję nie zastępować goniczym innym. Czas przygotowania potrawy podaję z pominięciem przygotowania rosołu (wywaru jarzynowego).

Składniki:

- 1 szklanka (ok. 200g) ryżu arborio,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 spora cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 szklanki rosołu z kury lub wywaru z jarzyn (włoszczyzny),
- 1 młoda cukinia (niewielka),
- 1 zielona papryka,
- 1/2 szklanki wermutu wytrawnego,
- 50 g parmezanu ( 1 szklanka utartych wiórków ) plus kilka cienkich płatków,
- sól, pieprz biały.

Jak przyrządzić?

1) Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Gdy stanie się szklista,dodajemy zmiażdżony czosnek i podsmażamy razem jeszcze chwilę.

2) Wywar (rosół) podgrzewamy, by stał się dobrze ciepły. Cukinię i paprykę kroimy na dość drobną kostkę.

3) Na patelnię z cebulą wrzucamy ryż i dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Gdy ziarna ryżu staną się szkliste,wlewamy połowę wina i czekamy, aż wyparuje. Następnie dolewamy ok. 1 szklanki rosołu i mieszamy całość delikatnie,ale zdecydowanie. Gdy ryż wchłonie niemal cały płyn, solimy i dodajemy pieprz wg własnego uznania.

4) Do ryżu wrzucamy posiekane jarzyny i całość mieszamy. Dodajemy następną porcję rosołu i przykrywamy patelnię.Ogrzewanie patelni ustawiamy na poziomie średnim lub zbliżonym do małego. Ten etap gotowania powinien trwać ok. 20 min.Na chwilę odkrywamy patelnię i sprawdzamy, czy ryż jest miękki, wilgotny, a zarazem nieprzegotowany.

5) Dolewamy resztę wermutu. Całość mieszamy delikatnie, aby nie zgnieść ziaren ryżu. Wino powinno zostać całkowiciewchłonięte. Posypujemy parmezanem i mieszamy drewnianą łyżka po raz ostatni.

Jak podawać?

Gorące. Najlepiej od razu po przygotowaniu. Jeśli macie nieszpetną patelnię, możecie ustawić ją na stole. To jest to najlepszy sposób podania. Wiórki parmezanu podajemy oddzielnie.

Uwagi:

Mimo, że gotowanie trwa dłuższą chwilę, proponuje nie wychodzić z kuchni w tym czasie. Może sie okazać, że należydodać jeszcze nieco rosołu (dobrze jest mieć go nieco więcej, niż wynika to z proporcji podanych w przepisie) lub dochodzenie ryżu trwałonieco krócej, niż to wynika z przepisu.

Do wprawy dojdziemy po już za drugim, trzecim razem.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania35 min.
Trudnośćprosty
Porcje3-4
Kalorycznośćsporo
Przybliżony koszt30 zł

Risotto ze świeżymi jarzynami na wermucie (kuchnia włoska): Podobne przepisy

Risotto ze świeżymi jarzynami na wermucie (kuchnia włoska): wypróbuj również

Potrawy włoskie

...   Kuchnia włoska bardzo często korzysta z bukietów warzyw doprawianych przy użyciu aromatycznych przypraw takich jak oregano, bazylia czy estragon. Do tego spora część tamtejszych dań posiada w swoim ... składzie pyszny ser parmezan, który ...

dawno temu

Risotto w parmezanowej odsłonie

... Kojarzycie ten specyficzny skład włoskiego spaghetti po bolońsku? Mięso, pomidory, makaron i coś jeszcze – typowy włoski ser parmezan. Czym byłaby kuchnia italska, gdyby nie parmezan? Z pewnością ... nie tym samym, czym jest dziś. To parmezan ...

dawno temu

Klasyczne risotto

... śródziemnomorska. Jedną z jej bardziej smacznych odmian stanowi kuchnia włoska. Nie najadaj się zatem przed świętami zbyt mocno i skuś się na przyrządzenie klasycznego risotto. Czytając poniższy artykuł, dowiesz się, czym ono jest i jakie są ...

dawno temu

Risotto z warzywami

... Pyszna włoska potrawa powinna gościć na naszych talerzach jak najczęściej. Dlaczego? Ryż (zwłaszcza ten brązowy) ma moc składników odżywczych i nie powoduje tycia, zaś warzywno-mięsne dodatki, jakie ... możemy do niego dodawać, dają nam naprawdę ...

dawno temu

Szpinak z jajkiem - kuchnia włoska

... Szpinak z jajkiem to pyszna i efektowna przystawka. Małe zielone liście są bardzo zdrowe, dlatego warto przygotowywać je na różne sposoby i odkrywać nowe możliwości. To danie kuchni włoskiej, możemy sobie więc wyobrazić gorące noce pełne śmiechu ...

dawno temu

Risotto z pieczarkami

... i ryzykowny przepis. Lepiej jest zacząć poznawać kuchnię danego kraju od receptur prostszych, choć równie smacznych. Idealnym sposobem na przybliżenie sobie i swoim bliskim tajemnic kuchni włoskiej ... Wpływy kuchni świata pochodzących z nawet ...

dawno temu

Risotto z papryką i jesiennymi grzybkami –pycha!

... Na pewno każdy z Was ma jakąś ulubioną potrawę, której jest wierny od lat, lub z zamiłowania do niej stosuje ją w stu różnych wersjach. Taką potrawą dla mnie jest risotto, czyli kolejna propozycja posiłku, która swe korzenie ma we Włoszech. ... ...

dawno temu

Pizza czy mysz w miodzie? Nieznane przysmaki kuchni włoskiej

... Pizza, makarony i risotto to najpopularniejsze dania włoskiej kuchni. Starożytni Rzymianie jadali zupełnie inaczej niż dzisiejsi Włosi. Powód? Większość produktów, które królują na stołach dziś pojawiła się dopiero po odkryciu Ameryki przez ...

dawno temu

Przepis na zupę wprost ze słonecznej Italii!

... Chyba nie ma takiej osoby, która nie próbowałaby kuchni włoskiej. Pizza, lazania, spaghetti, risotto – te najbardziej charakterystyczne włoskie potrawy przyjęły się w Polsce bez szemrania. Co więcej ... , uważamy je niemal za swoje! Nie da się ...

dawno temu

Pasta włoska

... , nie tylko dowiesz się więcej na temat włoskiej kuchni, lecz także poznasz przepisy na pasty, będące wizytówką omawianej tradycji kulinarnej. ... spróbowania różnych łakoci często o niej zapominamy. Z tego też względu dobrze jest spróbować ...

dawno temu

Przepis na pizzę - neapolitańska, sycylijska czy capricciosa?

... , gdzie się jej nie serwuje. Ta typowa włoska potrawa należy do tzw. komfortowego jedzenia. Nawet jeśli ktoś nie jest wielkim fanem pizzy, od czasu do czasu przychodzi mu ochota na trójkątny kawałek z sosem pomidorowym i zapiekanym, ...

3 miesiące temu

Włoskie sosy na bazie pomidorów

...   Kuchnia włoska jest chyba najpopularniejszą kuchnią (poza naszą rodzimą, oczywiście) w Polsce. Nie znam osoby, która nie zachwycałaby się pizzą, wspaniałymi makaronami, czy lasagne. Kuchnia ... Kuchnia włoska jest chyba najpopularniejszą ...

dawno temu

Jak zrobić risotto z ziemniakami?

... Jeśli masz ochotę na szybkie danie z warzywami, to znalazłaś właśnie odpowiedni przepis. Risotto jest bardzo smaczne, a z tymi dodatkami także sycące i rozgrzewające, a zatem idealne na pogodę za oknem. Zielenina dodaje witamin, a kiełbaska ...

dawno temu

Powiązane Tematy