Konfitura rabarbarowa - Przepis

Przepis kulinarny
Konfitura rabarbarowa Zobacz 4 zdjęcia

Kiedy rabarbar obrodzi w ogródku ponad miarę, możemy przygotować z niego konfiturę. Robi się ją błyskawicznie. Jak smakuje? Przede wszystkim jak słodka kwaśność, o bardzo delikatnym smaku i zapachu. Ot, taka sezonowa, niespodziewana konfiturka. Nadaje się do kruchych ciastek lub jako dekoracja lodów.

W książkach kucharskich nie znajdziemy konfitur rabarbarowych. Ze względu na swój mało intensywny smak i zapach, rabarbar nie był nigdy szczególnie ceniony jako surowiec do przetworów. Wymaga dużej ilości cukru, by przełamać wyjątkową kwaskowatość. Uważa się, że jedzony w dużej ilości jest szkodliwy. Myślę, że nikomu nie zaszkodzi zjedzony umiarkowanie; raz lub dwa w czasie sezonu letniego.

Składniki:

- 5-6 łodyg rabarbaru,
- 3/4 szklanki cukru,
- skórka otarta z cytryny.

Jak przyrządzić?

1) Łodygi rabarbaru myjemy i zdejmujemy zewnętrzne włókna. Kroimy na drobne części i kładziemy na patelnię. Smażymy kilka minut na małym ogniu, aż owoc puści swoje soki.

2) Dosypujemy cukier, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Dość szybko, bo w ciągu kilkunastu minut, masa stanie się jednolita, a następnie gęsta i złocista.

Jak podawać?

Raczej jako dodatek do słodyczy. Wypełnienie ciast i ciastek.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania25 min.
Trudnośćprosty
Porcje?
Kalorycznośćsporo
Przybliżony koszt6 zł

Konfitura rabarbarowa: Podobne przepisy

Konfitura rabarbarowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy