Kiedy rabarbar obrodzi w ogródku ponad miarę, możemy przygotować z niego konfiturę. Robi się ją błyskawicznie. Jak smakuje? Przede wszystkim jak słodka kwaśność, o bardzo delikatnym smaku i zapachu. Ot, taka sezonowa, niespodziewana konfiturka. Nadaje się do kruchych ciastek lub jako dekoracja lodów.
W książkach kucharskich nie znajdziemy konfitur rabarbarowych. Ze względu na swój mało intensywny smak i zapach, rabarbar nie był nigdy szczególnie ceniony jako surowiec do przetworów. Wymaga dużej ilości cukru, by przełamać wyjątkową kwaskowatość. Uważa się, że jedzony w dużej ilości jest szkodliwy. Myślę, że nikomu nie zaszkodzi zjedzony umiarkowanie; raz lub dwa w czasie sezonu letniego.
Składniki:
- 5-6 łodyg rabarbaru,
- 3/4 szklanki cukru,
- skórka otarta z cytryny.
Jak przyrządzić?
1) Łodygi rabarbaru myjemy i zdejmujemy zewnętrzne włókna. Kroimy na drobne części i kładziemy na patelnię. Smażymy kilka minut na małym ogniu, aż owoc puści swoje soki.
2) Dosypujemy cukier, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Dość szybko, bo w ciągu kilkunastu minut, masa stanie się jednolita, a następnie gęsta i złocista.
Jak podawać?
Raczej jako dodatek do słodyczy. Wypełnienie ciast i ciastek.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | sporo |
Przybliżony koszt | 6 zł |