Bryndza z całą pewnością zasługuje na pojawienie się na desce serów. Ponieważ jej konsystencja nie nadaje się do ułożenia swobodnie wśród innych serów,możemy podać ją w nieco innej formie. W misce udekorowanej sezonowymi jarzynami. Jarzyny, takie jak kalarepka czy rzodkiewka - odpowiednio przycięte - znakomicie doniosą niewielką ilość sera do naszych ust.
Tak przygotowaną bryndzę możemy podawać w wielu innych sytuacjach: jako czekadełko przed daniem gorącym dla pobudzenia apetytu.Jako pyszny dodatek do piwa. Wreszcie - jako czystą przyjemność delektowania się smakiem tego szczególnego sera.Przypomnę tylko, że najsmaczniejsza jest latem i jesienią.
Składniki:
- sezonowe jarzyny (np. rzodkiewka, seler naciowy, cykoria, kalarepka),
- 1/2 kg bryndzy.
Jak przyrządzić?
1) Bryndzę wykładamy do miski. Wokół układamy tak przycięte jarzyny, żeby można było nimi nabrać nieco bryndzy.
2) Całość schładzamy (niezbyt mocno) przed podaniem ok. 20 min.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | trochę ich jest |
Przybliżony koszt | 20 zł |