Zimą też można kupić świeży szpinak. Jest nieco inny od letniego. Niewielkie, przysadziste krzaczki, krótsze listki. Swieże witaminy w zielonych liściach. Pachnące żywicą orzeszki piniowe z własnym kompletem potrzebnych nam zimą składników. Dobry, zaostrzający apetyt wstęp przed daniem głównym.
Składniki:
- 3 gałązki szpinaku,
- 50 g sera koziego (z tych twardszych),
- 1 czerwona cebula,
- garstka orzeszków piniowych,
- garść grzanek.
Sos:
- 3 łyżki octu winnego,
- 5 łyżek oliwy,
- szczypta soli, szczypta cukru,
- 1 ząbek czosnku (niekoniecznie).
Jak przyrządzić?
1) Usuwamy wszystkie uszkodzone i brzydkie liście. Dokładnie myjemy i ucinamy łodyżki tuż przy liściu. Osuszamy.
2) Przygotowujemy sos: ocet winny mieszamy z oliwą. Dodajemy cukier i sól do smaku. Energicznie mieszamy wszystkie składniki.
3) Na talerzu układamy liście szpinaku. Posypujemy je skrojonym serem kozim. Układamy talarki cieniutko pokrojonej i porozdzielanej na pojedyncze krążki cebuli.
4) Na suchej patelni prażymy przez chwilę orzeszki pinii, do lekkiego zrumienienia.
5) Przygotowane porcje skrapiamy sosem. Na wierzch sypiemy grzanki i orzeszki piniowe.
Jak podawać?
Najlepiej dla każdego osobna porcja na osobnym talerzu. Można podać sos oddzielnie, aby każdy mógł swoją porcję doprawić wg własnego uznania.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-3 |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 15 zł |