Z przyjemnością prezentuję przepis Mirki Kozan, która przygotowuje z sezonowych jarzyn, ziół i kwiatów smaczne kompozycje octowe. Przygotujmy ocet wedle własnego gustu i cieszmy się zatrzymanym pięknem minionego lata i jesieni. Ten, który tutaj jest opisany będzie znakomicie pasował do galaret mięsnych, sosów typu vinegret i doprawiania zup.
Składniki:
- ½ litra octu białego, winnego 3%,
- szczypta soli,
- mała szczypta cukru,
- 1 główka czosnku,
- kilka liści chrzanu,
- 1 korzeń chrzanu.
Jak przyrządzić?
1) Przygotowujemy zalew octową, gotując ocet z solą i cukrem. Odstawiamy do ostygnięcia.
2) Czosnek obieramy z osłonek i wkładamy do szklanego naczynia. Liście chrzanowe myjemy i suszymy. Korzeń obieramy i dzielimy na kilka części. Wkładamy je na czosnek. Całość zalewamy schłodzonym do temperatury pokojowej octem. Odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na 1 miesiąc.
Jak podawać?
We wszystkich przypadkach, gdy potrzebujemy octu lub cytryny do skropienia dania, lub jako dodatku smakowego do gotowania.
Uwagi:
Smak octu możemy zmieniać i wzbogacać w zależności od własnych i naszych domowników gustów kulinarnych.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 3 zł |