Jajka przepiórcze kupuje się w opakowaniach co najmniej tuzinowych. Warto więc wszystkie naraz wykorzystać. Podczas całych świąt będziemy jeść jaja w najprzeróżniejszych postaciach. Zatem do przystawek możemy podać je w symbolicznej ilości i w nieco innej aranżacji, bez wszechobecnego w naszej tradycji majonezu.
Składniki:
- 1 opakowanie jajek przepiórczych,
- 1 spora gałązka pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki czarnych oliwek,
- 2 łyżki zielonych oliwek,
- 1 opakowanie mini mozarelli (opcjonalnie),
- rzeżucha – ile lubicie – lub kiełki,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek przedniego gatunku,
- kilka kropel octu balsamicznego.
Jak przyrządzić?
1) Gotujemy jajka na twardo. Dzielimy je na połówki. Tak samo kroimy pomidorki. Dodajemy oliwki obu rodzajów. Wszystkie składniki układamy w przygotowanym naczyniu. Solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Skrapiamy obficie oliwą, symbolicznie octem. Posypujemy obficie rzeżuchą, lub świeżymi kiełkami innych roślin.
2) wersja: przygotowane składniki nabijamy na drewka szaszłykowe naprzemiennie. Wbijamy w stabilną podstawę (np. połówkę cytryny lub pomarańczy). Oddzielnie podajemy przygotowany sos z podanych składników.
Jak podawać?
Pośród innych pyszności wielkanocnego stołu.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | ? |
Kaloryczność | niewiele |
Przybliżony koszt | 20 zł |