Lubicie eksperymentować w kuchni? Zatem spróbujcie; delikatne szparagi, świeży pachnący tymianek i szlachetne mięso w połączeniu z ostrym, pikantnym sosem.
Składniki:
3 polędwiczki wieprzowe
12 zielonych szparagów
100 g sera ementaler
1 gałązka świeżego tymianku
75 ml oleju
400 g sosu Uncle Ben’s® słodko-kwaśnego pikantnego (słodko-kwaśnego ekstra pikantnego)przyprawa do grilla – do smakusól, pieprz.
Jak przyrządzić?
1) Oczyść szparagi i skróć je nieco w długości. Ugotuj je al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru
2) Polędwiczki obierz z żył i rozkrój wzdłuż, nie przecinając ich od spodu. Rozbij przez folię na cienki płat
3) Ser zetrzyj na tarce. Posyp nim rozbite polędwiczki i na każdą nałóż cztery szparagi. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj przyprawę do grilla i listki świeżego tymianku. Zwiń całość w roladkę. Zepnij wykałaczkami lub zwiąż nicią.
4) Przesmaż roladki na rozgrzanym oleju. Przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiecz w piekarniku przez 20 min. w temp. 180 st. C.
5) Kilka minut przed zakończeniem pieczenia zalej całość sosem Uncle Ben’s® słodko-kwaśnym pikantnym.
Jak podawać?
Z pieczonymi ziemniakami lub z ryżem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | niewiele |
Przybliżony koszt | 35 zł |