Biało zielone bulwy z zielonymi czuprynkami delikatnych gałązek koperku. Fenkuł jest piękny i smaczny. Po rozkrojeniu, poczujemy orzeźwiający zapach anyżu. Zapiekany fenkuł może być samodzielną przekąską – jedzoną na ciepło lub zimno. Może być delikatnym i smacznym dodatkiem do mięsa lub ryby. To wydanie jest z szynką westfalską i twardym serem, ale możliwości przyprawiania go są nieskończone. Bardzo dobrze wpływa na obciążone łakomstwem brzuszki.
Składniki:
- 2 fenkuły,
- 4 plasterki szynki westfalskiej (może być inna, ale zawsze surowa i długo dojrzewająca),
- kilka plasterków twardego sera typu parmesan,
- kilka gałązek tymianku,
- oliwa,
- sól.
Jak przyrządzić?
1) Fenkuł pozbawiamy koperku i przekrawamy na pół. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 20 min. Jeśli lubicie miękko ugotowane jarzyny, możecie gotować ok. 30 min. Po ugotowaniu osączamy je z wody dość dokładnie.
2) Ugotowane fenkuły dzielimy na ćwiartki i pozbawiamy głąba. Pomiędzy warstwy każdej ćwiartki „wplatamy” plasterek szynki, wkładamy listki tymianku. i układamy w wysmarowanej oliwą formie. Całość skrapiamy oliwą i układamy wiórki sera.
3) Zapiekamy ok. 15 min w dobrze ogrzanym piekarniku.
Jak podawać?
Na ciepło jako samodzielną jarzynową przystawkę. Jako jarzynę do dań mięsnych i rybnych (wówczas rezygnujemy z szynki, a doprawiamy np. większą ilością sera, lub ziołami). Ja lubię tak przygotowany fenkuł na zimno.
Uwagi:
Surowy fenkuł pachnie dość intensywnie anyżem. Podczas gotowania i pieczenia zapach ulatnia się w dużym stopniu, pozostaje jedynie jego ślad.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | niewiele |
Przybliżony koszt | 20 zł |