Cebula smażona z jajami, mięsem i warzywami - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

6-8 dużych cebul, 1-2 papryki słodkie (żółte lub czerwone), pieczarki w ilości do 1/2 kg (mogą być inne grzyby - rewelacyjnie smakują kurki w sezonie jesiennym), wędzone resztki z lodówki (np.boczek, słoninka, jakieś starsze wędliny), 4 do 6 małych pomidorów w sezonie (wybieram już te miękkie) lub dwie trzy duże łyżki koncentratu pomidorowego, od 3 do 6 jajek (jak kto lubi), olej do smażenia (świetny jest smalec ale ciężko strawny), przyprawy (wszystkie do smaku): sól, pieprz (mieszam w równych częściach trzy rodzaje pieprzu biały, czarny i ziołowy), curry, paprykę sproszkowaną ostrą.

Jak przyrządzić?

Najlepiej jest, gdy się w sobotę wieczorem obiera cebulę, kroi ją w plasterki szerokości 3-5 mm, wrzuca do miski oraz wszystko to zasypuję przyprawami, miesza, przykrywa i odstawia do rana w jakieś chłodne miejsca (ja posiadam chłodną spiżarnię i chłodna piwnicę). Cebula wówczas przejdzie wszystkimi smakami przypraw. Także w sobotę wieczorem parzę pomidory oraz papryki w celu łatwego zdjęcia skórki, a następnie pozbawiam ich skórek, i też w całości pozostawiam pod przykryciem w chłodnym miejscu. W niedzielę rano obieram lub oczyszczam grzyby i kroję w cienkie plasterki, a następnie na głęboką patelnię wlewam olej lub wrzucam dwie czubate łyżki smalcu i wygrzewam to do temperatury ponad 100 stopni C. Wędliny, boczek, słoninę kroję w drobną kostkę i wrzucam na rozgrzany tłuszcz (wpierw wrzucam pokrojoną słoninę, a gdy się zacznie nadtapiać, dorzucam wędliny i boczek). Gdy spyrki słoniny przyjmą złoty kolor, wrzucam pieczarki (inne grzyby) pokrojone w cienkie plasterki i obsmażam do miękkości. Po wrzuceniu na patelnię cebuli, mieszam ją natychmiast z obsmażonymi grzybami, wędlinami i zaraz też przykrywam pokrywką, aby nie odparowała zanadto woda z cebuli (stara cebula może mieć wody za mało, a zatem, gdy zacznie przywierać do dna patelni, podlewam ją niewielką ilością wody tak, aby nie przywierała do niej, gdyż spalona cebula nie smakuje, a gdy cebula ma wody za dużo, wówczas smażę ją bez przykrycia). Po wymieszaniu cebuli dodaję paprykę pokrojoną w plasterki tej samej grubości co cebula. Co dwie-trzy minuty wszystko mieszam. Pod koniec smażenia dodaję pomidory drobno pokrojone i pozbawione twardych gniazd mieszając je z cebulą. Gdy pomidory się zupełnie połączyły z cebulą, roztrzepuję jaja w całości, zmiękczam je odrobiną wody i teraz - rzecz najważniejsza! - przeprowadzam próbę smaku cebuli i gdy jest zbyt słona, nie dodaję soli do jajek, gdy jest za mało pieprzna, do jajek dodaję pieprzu itd. po prostu smak cebuli ostatecznie reguluję doprawieniem roztrzepanych jajek. Roztrzepanymi i doprawionymi jajkami zalewam cebulę i podgrzewam tak długo, aby się jajka lekko ścięły (taką lubią wszyscy w domu). Wszyscy uwielbiamy jej dojadanie tak, że gdy zostanie po śniadaniu (co się zdarza rzadko) smakuje super położona na kromce chlebka.

Potrzebne przybory:

deska do krojenia, nożyk mały i nóż duży do krojenia, drewniana kopystka do przewracania cebuli na patelni, miska z pokrywką (lub inne naczynie z pokrywka do "przenocowania" pokrojonej i przyprawionej wcześniej cebuli, głęboka patelnia (najlepiej z teflonowym dnem) lub inne naczynie żaroodporne nadające się do smażenia pod przykryciem (z pokrywką), talerze i sztućce - do przeprowadzenia "szamanka". Samo przygotowanie a potem smażenie może stanowić wspaniałą przygodę kulinarną dla całej rodziny, gdy do tego zadania przystąpią dzieci, które potem same z apetytem będą zajadały przygotowane przez siebie to pyszne jedzonko. Przecież mogą obierać cebulkę, podawać z lodówki lub ze spiżarni potrzebne wiktuały, nakrywać do stołu, mieszać składniki, nakładać na talerze, smarować chlebek itd.... a wszystko to pod naszym czujnym okiem. A i tak wspólnie przygotowane potrawy lepiej im smakują.

Jak podawać?

Potrawę podawać na płytkich talerzach wraz z chlebem razowym (może być żytni. Pszenny osobiście do tej potrawy nam nie smakuje).Koniecznie kawa zbożowa z mlekiem. SMACZNEGO i pozdrawiam wszystkich smakoszy noworocznie w tym 2010 roku życząc Wam samych sukcesów kulinarnych.

Uwagi:

Kilka uwag:Uważajcie na ostre przyprawy! Łatwo jest "uwalić" potrawę czyniąc ją zbyt ostrą,a przez to nie jadalną. Uważajcie na sól! Można szybko przesolić potrawę, gdy będziemy mieli słone wędliny.PAMIĘTAJCIE - zawsze można sobie dosolić i doprawić pieprzem na talerzu wg. indywidualnych gustów. Cebula najlepiej smakuje, gdy jest smażona na smalcu zamiast na oleju no, ale to polecam tylko dla zupełnie zdrowych "nie wątrobiarzy". Danie to stanowi podstawę naszego żywota świętego w postaci śniadania niedzielnego w okresie od września do kwietnia, gdyż jest bardzo syte i dobrze rozgrzewa organizm. Do tego dania obligatoryjnie - kawa zbożowa z mlekiem oraz chleb razowy (ja wolę suchy a dzieci smarują masłem). I jeszcze jedna uwaga! Śmiało eksperymentujcie. Ja z mojego rodzinnego domu wyniosłem niedzielne śniadanie rodzinne tylko jako cebulę smażoną na smalcu, kawę zbożową z mlekiem i chleb razowy, bo bieda nas chciała pozabijać. "Rozpusta" mojego domu pozwoliła mi na przeprowadzenie eksperymentu kulinarnego, którego owoc stosuję od 30 lat, a który zademonstrowałem Wam powyżej. Jeśli jednak ktoś nie lubi np. tłustego, to nie jest koniecznym smalec lub słonina. Równie dobry jest sam olej, chociaż to już nie jest ten sam smak. I bawcie się podczas przygotowywania jedzenia razem w rodzinie - to jest bardzo ważne dla Waszych dzieci.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania50 min.
Trudnośćprosty
Porcje4-6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt12 zł
Autorskryba

Cebula smażona z jajami, mięsem i warzywami: Podobne przepisy

Cebula smażona z jajami, mięsem i warzywami: wypróbuj również

Jedzenie cebuli

... Cebula to jedno z nielicznych warzyw, które doprowadza nas do płaczu. Jeżeli weźmie się pod uwagę jej ogromną popularność dorównującą chyba tylko ziemniakom, a także fakt, że dodajemy ją niemal ... do wszystkiego, to się okaże, że emocje, jakie ...

dawno temu

Kaczka z warzywami

... Kaczka z warzywami to danie, które przygotujesz dosyć sprawnie. Jest doskonałe dla osób, które przepadają za mięsem. Kaczkę musisz wprawdzie usmażyć, ale warzywa możesz przygotować bardzo zdrowo na przykład w parowarze, dzięki czemu potrawa ...

dawno temu

Właściwości cebuli

...   Jej ostry smak i aromatyczny zapach nie wszystkim odpowiada. Obieranie jej natomiast powoduje, że trudno powstrzymać się od uronienia łzy. Cebula to bogate źródło właściwości leczniczych ... , więc warto się przekonać do jej jedzenia, jeśli ...

dawno temu

Jak nie płakać przy krojeniu cebuli? 10 sposobów

...   Krojenie cebuli to jedna z najmniej przyjemnych czynności, które trzeba wykonać w kuchni. Bardzo się rzadko bowiem zdarza, byśmy przy krojeniu cebuli się nie zapłakali. Odpowiedzialny ... jest za to enzym uwalniany podczas krojenia cebuli - ...

dawno temu

Jak zrobić syrop z cebuli dla dzieci?

... Lecznicze właściwości cebuli znane są od dawna. Syrop z cebuli stosowany jest jako domowy sposób na przeziębienie i na kaszel. Szczególnie zalecany jest w okresie zimowym, kiedy odporność dziecka wystawiona jest na próbę mrozu i wiatru. Poniżej ...

dawno temu

Duszone pomidory i smażone ziemniaki - niebo w gębie

... Najprostsze pomysły są zawsze najlepsze. Jeśli nie masz pojęcia co zrobić na obiad, sięgnij po ten przepis. Duszone pomidory z cebulą są doskonałym dodatkiem do smażonych ziemniaków, ale smakują wyśmienicie również z opiekankami, omletem i ...

dawno temu

Duszone warzywa na zdrowie

... Duszone warzywa to doskonały pomysł na obiad dla tych, którzy nie jedzą mięsa. Tę wegetariańską potrawę przygotowuje się bardzo szybko i zwykle wszystkim smakuje, z wyjątkiem osób ... pokrój je w kostkę i wrzuć do cukinii. Krok 4 Do tej pory ...

dawno temu

Kurczak z warzywami - jak go zrobić?

... Mięso drobiowe jest o wiele zdrowsze od wieprzowego czy wołowego, powinnyśmy wiec sięgać po nie jak najczęściej. Kurczak z warzywami to świetna propozycja dla wszystkich, którzy pragną jeszcze więcej ... warzywa, a następnie pokrój je w kostkę. ...

dawno temu

Tłuszcze do smażenia

... Sprawa pozornie jest prosta i większość z nas nie zastanawia się, w jaki sposób tłuszcz do smażenia wpływa na smak oraz wartość odżywczą potraw. Jeśli chcemy pochwalić się zdolnościami kulinarnymi ... i przyrządzać potrawy najlepiej jak to tylko ...

dawno temu

Sznycle bez mięsa - pyszne danie wegetariańskie

... Czy wiesz, że po mięso należy sięgać tylko trzy razy w tygodniu. W pozostałe dni mogą je zastąpić: soja, ryby lub warzywa. Skoncentrujmy się teraz na ostatniej opcji. Sznycle warzywne są pyszne i zdrowe. Warto przygotować je na obiad i ...

dawno temu

Sosy do mięs

... . Kiedy smażymy kurczaka, wołowinę, baraninę czy wieprzowinę na patelni zostaje sok, który wydzielił się z mięsa i częściowo przywarł do dna. Można z niego szybko przyrządzić doskonały sos. ... Często przygotowując mięso na obiad, zastanawiamy ...

dawno temu

Wieprzowina z warzywami - smacznie i kolorowo

... Wieprzowina jest przez nas zwykle jedzona w postaci kotleta schabowego. Tymczasem warto ją połączyć z pełnymi witamin warzywami. Na taką kolorową wieprzowinę skuszą się nawet dzieci. Marchewka, papryka, pieczarki, cebula – to musi być dobre. ... ...

dawno temu

Oczyść skórę białkiem jaja kurzego

... Czy wiedziałaś, że białko jaja kurzego może ci posłużyć jako silnie oczyszczająca maseczka do twarzy? Z pewnością produkt ten stanie się teraz nie tylko ważną częścią twojej diety, lecz także elementem pielęgnacji skóry. Dowiedz się, w jaki ...

dawno temu

Kuchnia brytyjska: Scotch eggs

... Scotch eggs, czyli jaja po szkocku to klasyczna i prosta w przyrządzeniu brytyjska potrawa w postaci smażonych jaj na twardo zawiniętych w mięso mielone z dodatkiem przypraw i ziół pokryte panierką z bułki tartej.  ... Scotch eggs, czyli jaja po ...

dawno temu

Smażone udka na niedzielny obiad

... Szukasz pomysłu na obiad? Dobrze trafiłaś. Oto przepis na smażone udka, który sprawi, że cała rodzina pokocha niedzielne spotkania przy stole. Myślisz, że będziesz musiała poświęcić na ich przygotowanie cały dzień? Nic bardziej mylnego. To jedna ...

dawno temu

Świeżość jaj. Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

... Czy można sprawdzić stan świeżości jaja? Jaja są jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Znajdują się w praktycznie każdej kuchni. Niestety, ale nie wiemy po wyjęciu jajek z opakowania ... Bardzo ważne jest, aby sprawdzać stan ...

dawno temu

Jak nie płakać przy krojeniu cebuli?

... Jaka kuchenna czynność jest przez nas najbardziej znienawidzona? Zapewne krojenie cebuli. Łzy wylewane podczas wykonywania tej czynności przypominają nieprzerwany strumień rzeki, a wśród panów ... zaczynają krążyć stereotypy, że niby kobiety są ...

dawno temu

Warzywa z ryżem

... chwilę na przeczytanie poniższego artykułu, dowiesz się, jak zrobić ryż z warzywami po chińsku, a także poznasz ciekawe informacje na temat chińskiej kuchni. ... , że kuchnia chińska to mozaika, będąca źródłem niekończących się inspiracji. ...

dawno temu

Powiązane Tematy