Składniki:
Pęczek włoszczyzny, kostka rosołowa, dwie średnie cebule, oliwa z oliwek, butelka zakwasu na żurek, kawałki wędlin, kiełbas, wędzonek które zostały w lodówce po świętach lub innych uroczystościach, liść laurowy, ziele angielskie, ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Włoszczyznę obieramy, na dno garnka wlewamy dwie-trzy łyżki oliwy i podsmażamy posiekane cebule i wszelkiego rodzaju wędliny pokrojone wg uznania, po lekkim zrumienieniu się cebuli dodajemy trochę wody ziele angielski, liść laurowy i posiekany czosnek i dusimy chwilę na lekkim ogniu, wlewamy żurek, dolewamy wody do żądanej ilości oraz wrzucamy obrane warzywa i kostkę rosołową, gotujemy do miękkości, po ugotowaniu warzyw wyławiamy je, jedną marchewkę rozgniatamy widelcem i wrzucamy do zupy, całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Potrzebne przybory:
Widelec, garnek 3-5 litrów.
Jak podawać?
Można tradycyjnie z jajkiem na twardo i pieczywem lub z ziemniakami okraszonymi skwareczkami z wędzonego boczku.
Uwagi:
Opcjonalnie do smaku można dodać papryczkę chili, jeśli ktoś lubi pikantniejsze i bardziej ostre klimaty.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | zetor |