Składniki:
2 serki topione z grzybami, 1/2 kosteczki rosołu z kury, 1 łyżeczka chrzanu, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 2 plastry szynki lub kiełbasy szynkowej, 10 pieczarek konserwowych, 200g makaronu świderki, ser żółty, 1 kosteczka czosnku granulowanego.
Jak przyrządzić?
1/2 kosteczki rosołu z kury rozpuścić w 0,5l wody, następnie dodać 2 serki topione z grzybami i je rozpuścić w tym wywarze z rosołu z kury, następnie dodać natkę pietruszki i bazylię oraz rozkruszyć czosnek, cały czas mieszając pokroić pieczarki i szynkę w kosteczkę i razem dodać do sosu z serków i na małym ogniu gotować, od czasu do czasu mieszając. Następnie gotujemy makaron nie rozgotowując go. Na sam koniec do sosu dodajemy łyżeczkę chrzanu i chwilę gotujemy. Po odcedzeniu makaronu przekładamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy gotowy sos do naczynia, wymieszamy i na samą górę kładziemy plastry sera i wkładamy na 10 min. do piekarnika.
Uwagi:
Tak przygotowany makaron podajemy z listkiem mięty.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Marta |