Składniki:
Filety z piersi kurczaka, przyprawy: sól, pieprz, czosnek, sok z cytryny, panierka: rozmącone jajka, bułka tarta, olej do smażenia.
Jak przyrządzić?
Filety rozbić na bardzo cienkie płaty. Natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Najlepiej użyć świeżego (drobno posiekany, przeciśnięty przez praskę, lub roztarty wcześniej z rzeczoną solą - wg upodobań), ewentualnie zastąpić go przyprawą w kostkach Knorra. Granulowanego nie polecam. Skropić sokiem cytrynowym i wstawić do lodówki na przynajmniej kwadrans. Teraz panierujemy: najpierw tarta bułka (postarajcie się o taką grubo mieloną - sprawdza się o wiele lepiej od wszechobecnego pyłu), potem masa jajeczna i ponownie bułka. Nie żałujcie składników. Cała tajemnica owej wiedeńskości tkwi w prostej zasadzie: opłatek mięsa otoczony grubą pierzyną.Smażyć na jasno złoty kolor, pamiętając, że drób w tej postaci nie lubi nazbyt długiego "męczenia" na patelni. Na koniec, już na talerzu, ewentualnie uszlachetnić kilkoma wiórkami masła.
Potrzebne przybory:
Tradycyjne.
Jak podawać?
Normalnie. Chyba że ktoś lubi inaczej.
Uwagi:
Najczęściej okraszam pieczarkami lekko podsmażonymi na oleju. Mniejsze sztuki pozostawiam w całości, większe dzielę na połówki. Żadnego krojenia w talarki! Uważam to za profanację. Po wstępnym podduszeniu (czytaj: zredukowaniu nadmiaru wody) odczekuję mniej więcej minutę, zestawiam z ognia, doprawiam odrobiną soli, pieprzu i... już. Grzybki mają być soczyste - skwarki nie wchodzą w rachubę.Danie serwuję z najprostszym pure ziemniaczanym własnego pomysłu. Tłuczone kartofelki wzbogacam masłem, śmietaną i siekanym szczypiorkiem.Całość dopełniam surówką z kapusty pekińskiej (też własnego pomysłu), ale dajmy spokój, nie wszystko musi być moje.Improwizujcie i... smacznego:)
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 37 min. |
Trudność | średni |
Autor | Jacek |