Składniki:
Biszkopt:
8 jajek, 240 dag cukru, 3 łyżki oleju, 1,5 łyż. proszku do pieczenia, 2 szk. mąki, 2 wafelki w czekoladzie.
Poncz:
5 łyż. kawy rozpuszczalnej, 7 łyżka cappuccino rumowego, 7 łyż. cukru, 200 ml wody.
Krem:
2 serki homogenizowane waniliowe, 1/2 l śmietany 30%, 2 łyżki cukru, 2 łyżki cukru pudru, 3 łyż. żelatyny.
Jak przyrządzić?
Białka ubijamy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, mąkę z proszkiem i pianę z białek. Wlewamy do formy 24x40 cm. Pieczemy ok. 40 minut w temp 180 stopni.
Poncz: składniki ponczu rozpuszczamy w letniej wodzie. Żelatynę z cukrem rozpuszczamy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serki i bita śmietanę.
Biszkopt kroimy na pół, nasączamy ponczem. obydwie warstwy smarujemy kremem, składamy do siebie. Na wierch ciasta ścieramy wafelki.
Uwagi:
Ja osobiście robię biszkopt z 3, 4 jak kto woli :-D
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Autor | Paula 22 |