Składniki:
25 dag mąki, 20 dag masła, 10 dag cukru, 4 jajka, 10 dag orzechów włoskich, po 10 dag płatków migdałowych i figi, 10 dag suszonych śliwek bez pestek, po 5 dag skórki pomarańczowej i cytrynowej, 5 dag gorzkiej czekolady, tłuszcz do formy.
Jak przyrządzić?
Szanowni Państwo,Proszę orzechy sparzyć, zdjąć skórkę i posiekać.Śliwki namoczyć godzinę we wrzątku, wyjąć i rozdrobić czekoladę zetrzeć na tarce. Masło ucierać dodając na przemian żółtka i cukier, by powstała pulchna masa. Białka ubić na pianę i połączyć z masą dodać mąkę, wymieszać. Wrzucić orzechy, migdały i figi, a także czekoladę, skórkę pomarańczową i cytrynową. Formę wysmarować tłuszczem, przełożyć do niej masę i piec 45-50 minut w temperaturze 18O C.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Autor | tomcio. |