Przepis na keks z bakaliami
OLIWKA . • dawno temuKeks jest chyba wszystkim doskonale znany i nie trzeba go zbytnio wychwalać. Przypomnijmy sobie ten pyszny smak, który zniewolił niejednego i niejedną. Ciasto doskonale smakuje w połączeniu z pyszną popołudniową herbatą czy kawą. Przygotuj ten prosty deser, a później pozwól sobie na trochę relaksu.
Przygotuj:
- 3 szklanki mąki
- kostkę masła
- szklankę cukru
- 4 jajka
- 15 dag różnych owoców kandyzowanych
- 10 dag rodzynek
- 5 łyżeczek rumu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobinę soli
1. Lekko podgrzej rum i wrzuć do niego rodzynki.
2. Zajmij się teraz masą na to pyszne ciasto. Utrzyj masło z cukrem i odrobiną soli, następnie wbij jaja i ucieraj jeszcze kilka minut.
3. Przepis na keks mówi, że w trakcie ucierania ciasta powinnaś dodawać porcjami przesianą mąkę.
4. Ucieraj ciasto z owocami tak długo, aż masa będzie jednolita.
5. Wrzuć wtedy proszek do pieczenia, owoce kandyzowane i rodzynki wraz z rumem. Wszystko dokładnie wymieszaj.
6. Wyłóż blachę do pieczenia folią aluminiową i wysmaruj ją tłuszczem.
7. Keks powinien przebywać w temperaturze 200 st. przez 45 minut. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze