Keks to tradycyjne ciasto, znane każdemu. Zawsze jest wyjątkową ozdobą stołu, ze względu na kolorystykę i różnorodność bakalii. Właśnie z powodu słodkich dodatków to ulubione ciasto dzieci i dorosłych. Często przy pieczeniu mamy obawę, że wszystkie bakalie opadną na dno. Zobacz, jak przygotować keks, by to się nie stało.
Składniki:
2 szklanki mąki,
¾ szklanki cukru,
kostka masła,
5 jajek,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki rumu (może być likier amaretto),
50 dag różnych bakalii (rodzynki, figi, daktyle, morele, skórka pomarańczowa,migdały, orzechy włoskie, śliwki bez pestek).
Jak przyrządzić?
Miękkie masło i cukier utrzeć mikserem na puszystą masę.
Nadal ucierając dodawać po jednym jajku.
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i połączyć z ucieraną masą.
Figi, daktyle, morele, śliwki pokroić na mniejsze części.
Migdały sparzyć gorącą wodą i obrać ze skórki.
Orzechy grubo posiekać.
Dodać sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową.
Wszystkie bakalie przełożyć do miski i skropić rumem lub likierem amaretto i odstawić na 15 minut.
Tak przygotowane bakalie połączyć z ucieraną masą i dokładnie wymieszać.
Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej masę.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 minut.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 26 zł |