Składniki:
Ciasto:
- 100 g masła,
- 100 g cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 jajka,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 150 g mąki pszennej,
- 2,5 czubatych łyżeczek proszku do pieczenia,
- 2 obrane i pokrojone w kostkę banany,
- po 1/3 łyżeczki imbiru i gałki muszkatołowej, sproszkowanych goździków,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 100 g rodzynek,
- 100 g pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady.
Nasączenie:
- 8 łyżek wódki,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 2 łyzki cukru pudru,
- 1 aromat rumowy.
Polewa:
- 100 g dżemu morelowego,
- 1,5 deserowej czekolady + 7,5 dag masła (lub - zamiast czekolady i masła - 1,5 szkl. cukru pudru),
- 100 g wiórków kokosowych,
- 100 g posiekanych orzechów laskowych.
Jak przyrządzić?
1. Cukier utrzeć z jajkami, dodać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dadać resztę składników, na końcu banany, dokładnie wymieszać.
2. Ciasto wyłożyć do blaszki o długości ok. 26 cm i piec 1 godznę w 180 stopniach.
3. Wódkę wymieszać z zapachem rumowym i podgrzać w garnuszku z cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Przestudzone ciasto ponakłuwać drewnianym patyczkiem i nasączyć płynem.
4. Nasączone ciasto posmarować dżemem i polać albo lukrem zrobionym z 1,5 szkl. cukru pudru i odrobiny ciepłej wody, albo polewą z rozpuszczonej z masłem czekolady.
5. Tuż po polaniu posypać kokosem i orzechami.
Uwagi:
Ciasto rewelacyjne, polecam! Spróbujcie, a się przekonacie:) Nie przestraszcie się też ilością składników; można zrobić go bez polewy - tylko nasączyć i posypać cukrem pudrem - też jest wyśmienite.
Poza tym można zrezygnować z części przypraw, np. jeśli ktoś nie lubi goździków lub gałki może zrobić tylko z cynamonem. Moja mama robi go bez polewy i nasączenia (za to daje do środka zapach rumowy) i też jest EXTRA!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Autor | nutella |