Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego (na pieczeń, zrazówka, antrykot),
- 2 cebule,
- 15 dkg wędzonego surowego boczku,
- 1 ogórek kiszony,
- 1 marchew,
- sól,
- pieprz,
- musztarda,
- vegeta,
- 1 szklanka czerwonego wina lub szklanka wrzącej wody,
- grzybki suszone,
- mąka,
- masło (najlepiej sklarowane) do smażenia.
Jak przyrządzić?
Cały kawałek mięsa pobić tłuczkiem. Posolić i popieprzyć. Wysmarować musztardą. Niech w lodówce stoi nawe dobę a minimum 4 godziny. Rozgrzać w rondlu masło i obsmażyć na rumiano (wrzucając sukcesywnie)wołowinę, boczek, cebulę w ćwiartkach, marchew w całości i ogórek w plasterkach, namoczone uprzednio grzybki. Posypać vegetą, podlać winem lub wrzącą wodą w takiej samej ilości. Dusić szczelnie przykryte ok. 1 godz.
Potrzebne przybory:
Brytwanna lub garnek z grubym dnem i dopasowaną przykrywką.
Jak podawać?
Podawać z kaszą gryczaną, jęczmienną, z makaronem, kopytkami lub ostatecznie ziemniakami w towarzystwie czerwonych buraczków na ciepło.(Przepis w warzywach)
Uwagi:
Nie chcę mi się zwijać i obwiązywać rolad, to się robi szybciej a efekt chyba nawet lepszy, bo mięso kruchutkie i nie suche jak w roladach zwijanych. I rodzina nie wybiera z grymasami cebuli...
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Autor | quqinq |