Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości,
- 0,5 kg cebuli,
- 0,5 kg małych pieczarek,
- 1 butelka wina białego półwytrawnego,
- 1 lub 2 przeciery pomidorowe,
- oliwa do smażenia,
- mąka do obtoczenia mięsa,
- kostki rosołowe - wg uznania: warzywna, pomidorowa, grzybowa,
- zioła prowansalskie,
- tymianek,
- sól,
- pieprz,
- czosnek granulowany,
- odrobina cukru.
Jak przyrządzić?
- schab kroimy na niewielkie kotlety, rozbijamy (nie za cienko), solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące, na patelnię wlewamy oliwę i obsmażamy na ostrym ogniu (nie musi byś miękki) - przekładamy do dużego garnka,
- cebulę kroimy w półplasterki, smażymy na oliwie i dokładamy do schabu,
- pieczarki kroimy na zgrabne plasterki, podsmażami i przekładamy do garnka,
- wszystkie składniki podlewamy 1/2 butelki wina, dodajemy przecier, kostki rosołowe wg uznania, dprzyprawiamy (dodajemy dużo ziół prowansalskich i tymianku), dusimy pod przykryciem około 40 min. - 60 min. (aż schab zmięknie),
- co jakiś czas mieszamy i podlewamy resztą wina,
- jesli płyn za mocno odparuje można podlać wodą.
Potrzebne przybory:
Duża patelnia, duży garnek.
Jak podawać?
Podawać z kluskami francuskimi, pieczywem lub ziemniakami i obowiązkowo z zieloną sałatą.
Uwagi:
Ważne jest aby potrawa była dostatecznie przyprawiona, a sos nie był zbyt żadki.Danie zyskuje jeszcze bardziej na smaku, jeśli zostanie przygotowane dzień wcześniej.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 6 |
Autor | demisec |