Polskie przyprawy, o których już nie pamiętamy lub niesłusznie zapominamy

Gotując w domu, większość nas nie wyobraża sobie zaserwowania potraw, które wcześniej nie zostały odpowiednio doprawione. Wraz z modą na kuchnię indyjską, chińską czy francuską w naszych kuchniach pojawiły się curry, imbir i zioła prowansalskie. Dodajemy je nie tylko do klasyków z zagranicznych przepisów, ale też traktujemy nimi niektóre typowo polskie specjały. Tym samym w pewnym stopniu zapomnieliśmy o przyprawach, które niegdyś wystarczały naszym prababciom i babciom. Rosół nie musi być przyprawiany kurkumą dla pięknego koloru i smaku, można użyć do niego lubczyku. Ostry smak to nie tylko wasabi, ale przede wszystkim nasz polski chrzan. Oto lista składników, o tych warto sobie przypomnieć.
image
Magdalena Pomorska

Lubczyk

Zupy i dania jednogarnkowe z przyzwyczajenia doprawiamy płynną przyprawą uniwersalną. Niestety, w przypadku większości takich produktów głównym jej składnikiem jest glutaminian sodu. A lubczyk w świeżej formie wzbogaci smak wielu dań – można go posiekać lub wrzucić cały pęczek, który odda swój aromat. Warto pamiętać, że ma dość intensywny smak, początkowo lekko słodki, następnie ostrzejszy, a na końcu przyjemnie gorzki. Co ciekawe, w dawnej Polsce uważany był za afrodyzjak.

Arcydzięgiel

Większość osób zaskoczy już sama nazwa tej słodko-korzennej, intensywnej przyprawy. Trudno się dziwić, bo dodatek ten niesłusznie odszedł w zapomnienie kilkadziesiąt lat temu. Niegdyś dodawany był do udekorowania tortów, ciast i deserów. Wykorzystywano go także do wzbogacenia nalewek, gulaszy i jednogarnkowych potrawek. Stanowił również sprytny sposób kucharek na zbyt kwaśny kompot z rabarbaru lub agrestu – dodawał mu charakterystycznej słodyczy.

Korzeń chrzanu

Ostre przyprawy to nie tylko papryczka chili, pieprz cayenne czy wasabi. Dobrze znany w dawnej Polsce chrzan skutecznie podkręci smak dań, nadając im pikantną nutę. Nasze prababcie uważały go za podstawę w kuchni i codziennym gotowaniu – sprawdzał się jako dodatek do sosów, zup czy gulaszu. W dodatku był produktem łatwo dostępnym – jako roślina odporna na czynniki zewnętrzne rósł w ogródkach i na polach. Dziś warto go jeść nie tylko przy okazji świąt wielkanocnych, ale także w dni powszednie.

Jałowiec

Czarne kulki, przypominające wyglądem pieprz lub ziele angielskie, to kolejna przyprawa, o której niesłusznie zapominamy. Niegdyś rosły swobodnie w polskich lasach, a następnie lądowały w potrawach z dziczyzny – doskonale wzbogacały potrawki z sarniny, jelenia czy dzika. Wiele gospodyń nie wyobrażało sobie również bigosu bez dodatku jałowca. I nic w tym dziwnego, bo to bardzo aromatyczna przyprawa, po którą warto sięgać, jak robiły to nasze babcie.

Cząber ogrodowy

Należy do grona przypraw o bardzo intensywnym zapachu, a w dodatku ma charakterystyczny, gorzkawy smak. Sprawdzi się w przypadku marynat do czerwonych mięs, a także jako składnik sosów. Masarze i rzeźnicy używają go także do wyrobu domowych wędlin czy kiełbas. Doskonale smakuje w połączeniu z ziemniakami i roślinami strączkowymi.

Liście wiśni

Na koniec warto wspomnieć o produkcie, który oddając swój aromat, działa lepiej niż niejedna przyprawa. Mowa o liściach wiśni, którymi wzbogacano domowe soki owocowe. Wyciskano z nich płyn, który intensywnie pachniał i był mniej słodki w smaku aniżeli same wiśnie. Liście w całości umieszczane były także w słoikach z kiszonymi ogórkami – dzięki nim warzywa były smaczniejsze i jędrne.

Jak widać, zapomniane przyprawy doskonale sprawdzały się w kuchniach jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Warto powrócić do kulinarnych korzeni i postawić na smaki, które cenili nasi przodkowie. Zanim zaczniemy więc zachwalać smak, zapach oregano czy curry, warto docenić rodzime produkty.

Partnerem artykułu jest firma Knorr

Wybrane dla Ciebie
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Zęby też się starzeją. Jak poprawić ich wygląd i zdrowie?
Diety cud nie działają. Działa…
Diety cud nie działają. Działa…
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Czas na wiosenne porządki! Jak Mini Paczka InPost pomoże Ci pozbyć się zbędnych drobiazgów?
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Trendy w meblach ogrodowych 2025 – inspiracje na meble tarasowe i balkonowe
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Złoty naszyjnik w codziennych stylizacjach – jak go nosić, by wyglądać stylowo?
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Domowe dania jednogarnkowe na chłodne dni
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Wymarzona łazienka w mniej niż tydzień? To możliwe!
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Ubezpieczenie AC – co to jest i dlaczego warto je mieć?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Jak działają parownice do ubrań i w czym mogą pomóc?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Botki zimowe na obcasie, platformie czy płaskie – które sprawdzą się na co dzień?
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
Zegarki damskie sportowe – połączenie funkcjonalności i stylu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀