Składniki:
1. 1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
2. ¾ łyżeczki cynamonu
3. 1/3 łyżeczki kory gruszy
4. 1-2 łyżki miodu lipowego
5. 5 ml soku z aloesu
6. koniak, ile kto uważa,
7. spirytus, również ile kto uważa, lub wytrzyma...
8. woda
9. 3-4 goździki
Jak przyrządzić?
Do garnuszka/kociołka wsyp imbir, cynamon, korę gruszy, sok z aloesu, dolej około 180-200 ml wody i wstaw na wolny ogień. Gotuj aż do mocnego spienienia, potem zostaw, aby płyn wystygł i powtórz gotowanie jeszcze raz, dodając w trakcie ogrzewania miód. Później, gdy wywar będzie jeszcze ciepły wlej koniak i spirytus, dorzuć goździki i zlej klarowny roztwór do buteleczki zakorkuj i odstaw na kilkanaście dni w zimne i ciemne miejsce, najlepiej lodówkę.
Potrzebne przybory:
Kociołek lub garnuszek, mieszadełko, buteleczka, koreczek.
Jak podawać?
Podawaj w kieliszkach do likieru i nie zapomnij ostrzec, że to czysty szatan.
Uwagi:
Wszystkie składniki są niezbędne, aby uzyskać niepowtarzalmy smak i aromat, jesli komuś się podoba może dodać cukru. Nie pytajcie o korę gruszy, ale sprawia, ze napój staje sie lepszy.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Trudność | wymagający |
Autor | AZA_THOTH (Pantokrator) |