Składniki:
- 1/2 kostka masła,
- 1 szkl. cukru,
- 1 1/2 szkl. mąki,
- 3 jaja,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
- 20 wiórek kokosowych,
- 1 szkl. cukru,
- 5 białek,
- słoik dżemu.
Jak przyrządzić?
Tłuszcz cukier i zółtka utrzeć do białości, dodać śmietanę ciągle ucierając. Gdy masa stanie sie jednolita, dodać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać. Upiec placek na złoty kolor.
Ubić białka na sztywno, dodać cukier ciągle mieszając wysypac wiórki i delikatnie wymieszać. Upieczony placek posmarować dżemem, na to wylać masę z wiórkami i zapiec na złoty kolor.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 55 min. |
Trudność | średni |
Autor | nata_21 |