Składniki:
Ciasto:
- 4 szklanki mąki,
- 1 i 1/2 kostki masla (margaryny),
- 3/4 szkl. cukru pudru,
- 6 żółtek,
- proszek do pieczenia (16g),
- cukier waniliowy.
Do przełożenia:
- szklanka cukru,
- 6 białek,
- 1 opakowanie kremu karpatkowego,
- 1 dżem (250ml),
- 20 dag orzechów wloskich wyłuskanych,
- 100g wiórek kokosowych.
Jak przyrządzić?
1. Z podanych skladników zagnieść ciasto jak na makaron, podzielic je na pół i wyłożyć nim 2 identyczne niskie prostokątne formy do pieczenia posmarowac dżemem.
2. Białka ubić ze szklanką cukru na sztywno. Nałożyć je na dżem, posypać posiekanymi orzechami, piec 40-50 min. w temp 180 stopni.
3. Według przepisu podanego na opakowaniu przygotować krem karpatkowy, wlać do niego dodatkowo alkohol.
4. Na pierwszy placek nałożyć krem karpatkowy, nakryć 2 plackiem odwracajac go uprzednio warstwą orzechową z dżemem do dołu i polać polewą czekoladową.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | nata_21 |