Składniki:
- 0,5 kg schabu bez kości,
- 2 cebule,
- 0,75 l śmietany,
- sól,
- pieprz,
- torebka papryki słodkiej w proszku,
- oliwa z oliwek lub trochę oleju (najlepsze jest masło).
Jak przyrządzić?
Schab kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na tłuszczu na rumiano, potem dodajemy cebulę, podsmażamy chwilę, następnie podlewamy lekko wodą i dusimy. Jeżeli woda nam odparuje, wlewamy śmietanę, doprawiamy, solą, pieprzem i oczywiście papryką; dusimy, aż wszystko nabierze smaku i podajemy z kaszą, ryżem, ziemniakami.
Najlepiej smakuje z kwaśną surówką, może być nawet ogórek korniszony.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | anna |