Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 4 jaja,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1 kostka masła lub margaryny,
- 10 łyżek cukru,
- szczypta soli,
- powidła,
- bakalie,
- rodzynki,
- suszone owoce,
- orzechy.
Jak przyrządzić?
Tłuszcz posiekać nożem wraz z mąką, dodać żółtka, śmietanę, 2 łyżki cukru.Wszystko zgnieść, uformować kulę i włożyć na ½ godziny do lodówki.Następnie 1/3 ciasta odkroić i zostawić w lodówce, a resztę rozwałkować na grubość 1 cm i rozłożyć na prostokątnej blaszce. Posmarować powidłami, posypać grubo posiekanymi orzechami, rodzynkami i innymi bakaliami ( morele, śliwki itp.) wg uznania.Na to rozłożyć pianę ubitą z 8 łyżkami cukru. Następnie na tą pianę utrzeć na grubej tarce ciasto pozostawione w lodówce. Piec w gorącym piekarniku – 180 stopni na złoty kolor.
Uwagi:
Jeśli ktoś nie chce żeby ciasto było takie słodkie można zmniejszyć proporcjonalnie ilość cukru. (Np. do 8 łyżek, tj. do ciasta 2 łyżki a do piany z białek 6 łyżek).Zamiast powideł można dać dżem agrestowy lub z czarnej porzeczki. Po wierzchu można jeszcze ciasto posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | bardzo dużo |
Autor | EWA z Poznania |